Jurnalista Victoria Scott, stabilita de cativa ani in Qatar, a intrebat pe blogul ei de pe Twitter cum este sa traiesti in cea mai bogata tara din lume, unele dintre raspunsurile primite relatand socul diferentei dintre pretul benzinei "de acasa" si din strainatate sau faptul ca a sta la un hotel care are minim cinci stele este ceva normal, scrie The Telegraph.

"De ce toate benzinariile arata de parca ar fi inchise?", scria pe Twitter un cetatean din Qatar care se afla in vacanta in SUA. Lui i se parea ciudat sa nu vada pe nimeni langa statiile de alimentare deoarece, argumenteaza el, in Qatar lumea nu se da jos din masina ca sa realimenteze, ci un angajat face lucrul acesta, chiar si atunci cand sunt 50 de grade Celsius afara.

"Carburantul este mai ieftin decat apa imbuteliata. "Un plin" la o masina de teren cu motor de 4 litri costa 10 lire sterline (12,5 euro)", a continuat el.

De asemenea, locuitorii celei mai bogate tari din lume nu trebuie sa-si spele singuri masinile, majoritatea avand menajere care fac curatenie, spala rufe, despacheteaza cumparaturile sau au grija de copiii. Daca te opresti in fata unui fast-food cu masina si claxonezi, cineva vine ca sa-ti ia comanda si ti-o aduce cand e gata.

Intrebati ce inseamna pentru ei sa locuiesti in tara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor, unul dintre cei care au raspuns pe Twitter a scris ca a merge in vacanta la un hotel cu mai putin de cinci stele nu este in regula pentru un cetatean al Qatarului.

Qatar a avut anul trecut un PIB pe cap de locuitor de 98.144 de dolari, potrivit datelor FMI, fiind cea mai bogata tara din lume.

Populatia din Qatar creste cu rapiditate. In luna septembrie erau cu 143.000 de locuitori mai multi fata de anul trecut, totalizand 1,84 milioane de oameni care traiesc in cea mai bogata tara din lume. Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca 500 de noi imigranti vin in fiecare zi in Qatar.

Cu toate acestea, Qatar este o tara in care diferenta dintre cei mai bogati si cei mai saraci oameni este foarte mare. Cresterea alerta a economiei este alimentata de catre fluxul continuu de muncitori veniti in mare parte din Asia de Sud, majoritatea venind deja indatorati "agentilor" care le-au facut rost de vize.

Printre dezavantajele enumerate de catre Victoria Scott se numara traficul, birocratia sau drepturile angajatilor. Un alt inconvenient este ca scolile sunt foarte rare, asa ca multi sunt nevoiti sa-si educe copiii acasa.

Qatarul este o inca o tara in tranzitie. Unul dintre apropiatii jurnalistei a spus ca singura diferenta dintre Dubai si Doha, capitala Qatarului, este ca Dubaiul este terminat. In calitate de tara gazda a Cupei Mondiale in 2022, Qatarul se pregateste de zor. Multe strazi din capitala se afla in santier. Proiectele de infrastructura sunt marete, printre ele, cel mai important fiind o retea extinsa de metrou.