Presedinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat ca deocamdata nu va face nicio nominalizare de prim-ministru, deoarece aceasta ar amana alegerile parlamentare anticipate, despre care a spus ca sunt asteptate de cetateni si dorite de partidele parlamentare. Calea cea mai simpla spre anticipate, a precizat presedinta, este autodizolvarea legislativului, Curtea Constitutionala urmand sa se expuna daca e si o solutie legala. Acum, pe agenda Curtii din luna ianuarie nu figureaza o asemenea chestiune, dar fiind un subiect prioritar ar putea fi inclus suplimentar, scrie moldova.europalibera.org
Deja doi politicieni s-au autopropus candidati la functia de prim-ministru ca sa scoata din starea de impas in care au ajuns elitele politice cautand solutii salvatoare. Ex-presedintele Vladimir Voronin si primarul de la Balti Renato Usatii considera ca legislativul cu siguranta nu le-ar sprijini candidaturile si astfel ar deveni posibila declansarea anticipatelor. Or una dintre modalitatile legale de a dizolva parlamentul este respingerea a doua guverne consecutiv.
Numai ca s-ar putea intampla taman inversul, a admis deputatul PAS Sergiu Litvinenco, considerat a fi un apropiat al Maiei Sandu. In parlament sunt suficienti deputati traseisti care de frica de a-si pierde fotoliile ar putea vota pentru un premier ce doar simuleaza dorinta de a prelua conducerea cabinetului de ministri. Asta ar conveni inclusiv formatiunii lui Igor Dodon, perdantul cursei prezidentiale care sustine ca Maiei Sandu ii revine responsabilitatea pentru situatia din tara chiar din prima zi de mandat, in ciuda faptului ca el mai controleaza un executiv in demisie si are cea mai numeroasa formatiune in parlament, noteaza Litvinenco.
In atare conditii, noua presedinta Maia Sandu ar avea mainile legate, sustin mai multi constitutionalisti. Revenita de la Kiev, presedinta tarii spune ca deocamdata asteapta verdictul Curtii Constitutionale in ceea ce priveste autodizolvarea legislativului, la interpelarea facuta de fostul sau partid.
„Cu totii intelegem ca R. Moldova are nevoie de un guvern serios si cu sprijin sanatos in parlament ca sa pata sa rezolve problemele mari cu care se confrunta societatea si cetatenii. Si problema cea mare este lipsa sprijinului sanatos din partea unei majoritati in parlament pentru un asemenea guvern, iar orice nominalizare de prim-ministru acum ar conduce la amanarea alegerilor parlamentare. E nevoie de alegeri anticipate si noi vom merge pe calea cea mai scurta care sa declanseze aceste alegeri anticipate. Si daca Curtea va spune da, atunci vom vedea daca sunt voturi. Am vazut ca toata lumea in parlament spune ca-si doreste alegeri anticipate”.
Socialistii sunt de parere ca autodizolvarea legislativului nu ar fi posibila din punct de vedere legal. Chestiunea nu figureaza pana acum pe agenda Curtii Constitutionale, ce s-a pomenit cu o avalansa de sesizari dupa ultimele doua sedinte ale parlamentului, cand PSRM si formatiunea lui Ilan Sor au votat initiative discutabile din punct de vedere legal.
Judecatorul CC Nicolae Rosca a spus ca membrii Curtii nu s-au pronuntat in ceea ce priveste includerea acestui subiect pe ordinea de zi, dar, dupa parerea lui si bazandu-se pe experienta institutionala, Curtea da prioritate subiectelor de importanta majora.
Dupa parerea profesorului universitar Boris Negru, specializat pe dreptul constitutional, acum presedinta tarii este sabotata de parlament si guvernul in demisie. El spune ca in istoria R. Moldova autodizolvarea legislativului a avut loc. Parlamentul din 1990 ales pe cinci ani s-a autodizolvat cu un an mai devreme. Boris Negru este de parere ca Inalta Curte ar trebui sa accelereze procesul, cunoscand situatia reala din tara, cu o pandemie pe care nu a anulat-o nimeni.
„Parlamentul ales pe care-l avem la moment nici pe departe nu corespunde configuratiei politice din februarie 2019. Noi stim ce masa de deputati au trecut dintr-o luntre in alta. Asa ca nici pe departe parlamentul existent nu reflecta vointa alegatorilor. Al doilea moment care se pronunta in favoare presedintelui, avem un parlament care s-a compromis, a dat dovada, eu chiar as spune, de sabotaj politic. Nu e clar ca buna ziua, de pilda, acest parlament prin deciziile celea luate la o bucata de noapte, a facut imposibil un compromis confortabil, care poate ar fi fost cazul?”
A doua modalitate legala de declansare a anticipatelor este ca forul legislativ sa nu adopte timp de trei luni hotarari. Nu e clar daca actualii deputati ar fi gata sa aplice acest scenariu.
Ambele solutii de fortare a anticipatelor ar urma sa produca efecte in a doua jumatate a lunii martie, dupa calculele deputatului PAS Sergiu Litvinenco.