Proiectul legii amnistiei, dar și amendamentele care au urmat au fost votate de deputații PAS. Cum se face că nimeni nu a atenționat despre existența unor breșe în lege sau în modificările de mai târziu, despre care vorbesc acum deputații PAS? Unii parlamentari din partidul de guvernământ au evitat să răspundă la întrebări, iar alții recunosc că uneori amendamentele nu se citesc cu atenție și se merge pe principiul încrederii.

„-Nu credeți că și ceilalți autori ai proiectului trebuie să fie excluși? 

Andrian CHEPTONAR, DEPUTAT PAS -Amendamentele au fost semnate doar de Olesea Stamate.
-Da, dar autorii proiectului au fost mai mulți, votanții proiectului au fost mai mulți.
-Proiectul amnistiei a fost votat unanim, inclusiv de comuniști, socialiști, Sor, tot Parlamentul. Nu acel proiect de lege a creat efectele. Efectele l-au creat ulterior concrescența intre proiectul despre amnistie și alte trei amendamente survenite pe durata mai multor luni.”

Dar și amendamentele care au fost propuse de Olesea Stamate au fost votate ulterior de colegii săi din PAS. Deputații recunosc că, uneori, modificările care se fac la un proiect de lege, care a fost deja votat, nu mai sunt atent examinate, și se discută mai mult la comisia de specialitate.

Radu MARIAN, DEPUTAT PAS: Erau multe chestiuni in spatiul public că iată deputatii trebuie să citeasca absolut toate proiectele cap-coadă, deci fizic sunt foarte multe proiecte și nu ai cum să citești cap-coadă orice fel de proiecte.”

Dumneavoastră ați votat acele amendamente despre care se vorbește ca au viciat acest proces?

Andrian CHEPTONAR, DEPUTAT PAS: -Dacă am fost prezent la ședință, da, pentru că noi avem încredere în colegi, și respectiv dacă sunt examinate în comisie, este firesc să le votăm în cadrul plenului.”

Alexandru TRUBCA, DEPUTAT PAS: Legile evident se citesc. Primul filtru pe care îl are orice lege, legea de bază, îl are comisia de specialitate.”

Marina Morozova, care este unul din cei 11 autori ai legii amnistiei din 2021, a evitat azi să răspundă la întrebări.

Marina MOROZOVA, DEPUTAT PAS: Este comunicatul de presă al PAS și vom veni...
-Noi comunicatul l-am văzut, dar dumneavoastră ați fost autor și vreau să vă întreb dumneavoastră nu ați citit acest proiect? Ați analizat riscurile?

Potrivit procedurii, înainte de a fi supus votului, un proiect de lege este supus consultărilor, apoi trece prin filtrul mai multor comisii, care trebuie să își dea avizul. În cazul legii amnistiei votate în 2021, proiectul a fost avizat de 10 comisii, de CNA și de guvern și, după votul final, a fost promulgată de șefa statului. Potrivit șefului Promo-Lex, în cazul amendamentelor, acestea sunt discutate doar în comisiile de specialitate și nu mai sunt avizate.

Radu MARIAN, DEPUTAT PAS: A fost problema cu acele amendamente, evident că s-au făcut anumite greșeli din mai multe aspecte, dar reiterez modul în care functionează orice parlament din orice țară democratică, el se bazează pe un credit de încredere.”

După scandalul izbucnit în legătură cu amendamentele la legea amnistiei, deputații din opoziție au declarat că nu doar Olesea Stamate trebuie să plece, dar și alți responsabilii. Cei de la PAS și de la Guvern spun că investigațiile pe acest caz vor continua.