Maia Sandu a declarat ca Republica Moldova mai are mult de muncit pentru ca sa poata adera la Uniunea Europeana. Intrebata cum va reactiona Federatia Rusa la faptul ca Republicii Moldova ar putea sa adere la UE, sefa statului a mentionat ca este important ca dorintele Republicii Moldova sa fie respectate, la fel cum tara noastra respecta dorintele altor state. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii IN PROfunzime.

Publicat:27.12.2021, 21:30

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:"Eu cred ca este real ca Republica Moldova sa adere la Uniunea Europeana. Foarte mult depinde de noi. Bineinteles exista provocari si riscuri externe care ne pot intarzia reformele si ne pot tine ocupati in alta parte."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:"La ce anume va referiti?"

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:"Ma refer la situatia din regiune, pentru ca daca Doamne Fereste se incepe un razboi, e foarte clar ca nu vom avea parte de liniste ca sa ne putem ocupa de reforma justitiei, de reforma mediului de afaceri sau de imbunatatirea acestui mediu de afaceri. Deci, avem nevoie de liniste si pace. Foarte multe depinde de cum ne vom misca aici, pe intern. Trebuie sa construim o relatie buna cu tarile membre si noi asta facem."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:"Cum va reactiona Rusia in cazul in care ar incepe sa fie miscari pe integrarea europeana?"

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:"Exista aceste riscuri si acest dialog. Este important un dialog intre UE si Federatia Rusa, este important sprijinul UE, dar asa cum am spus si anterior, noi respectam optiunile altor state si asteptam ca si optiunile noastre sa fie respectate de catre celelalte state. Faptul ca noi vrem sa avansam nu inseamna ca nu putem avea o relatie constructiva si pragmatica cu Federatia Rusa. Sunt si tari membre ale Uniunii Europene care au aceasta relatie buna cu Rusia."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "NATO este o perspectiva pentru Republica Moldova?"

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:"Noi avem scris in Constitutie ca suntem o tara neutra. Nu exista o asemenea initiativa si nu prezentam nici un pericol militar pentru nimeni. Noi ne dorim pace si vrem ca lucrurile sa mearga bine."

Anterior, Maia Sandi i-a comunicat si Rusiei despre faptul ca Republica Moldova vrea sa adere la Uniunea Europeana. Sefa statului a mentionat acest lucru intr-un interviu pentru Reuters. Presedintele a spus ca va insista ca aceasta alegere sa fie respectata de toate tarile, referindu-se in mod special la Federatia Rusa. Agentia de stiri engleza a calificat pozitia exprimata de Sandu, privind cursul pro-ocidental al tarii, ca fiind cea mai clara din cele expuse vreodata.

Citeste si :  Intrebata daca Rusia ii va permite Republicii Moldova sa adere la UE, Maia Sandu a afirmat ca i-a spus clar Kremlinului, ca modelul blocului Celor 27, este cel urmat de tara noastra - VIDEO