Curtea Constituțională suspendă temporar aplicarea unor prevederi din legea amnistiei adoptate în 2021. Mai exact, a fost oprită, pe o perioadă de timp, aplicarea prevederilor care permiteau comutarea detenției pe viață la o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Decizia Înaltei Curți vine în urma sesizării depuse ieri de procurorul general, Ion Munteanu.

„Curtea Constituțională a dispus suspendarea acțiunii textelor „sau i se comută pedeapsa” din articolul 7 alin. (1) și „la 30 de ani de închisoare, dacă este condamnată la detențiune pe viață” din articolul 7 alin. (1) lit. d) din legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Înaltei Curți, care precizează că aplicarea unor prevederi din lege este suspendată până la pronunțarea unei soluții de către CC. 

Mai exact, este vorba despre prevederile care permiteau comutarea pedepsei de detenție pe viață la 30 de ani de închisoare. Decizia a fost luată după ce ieri procurorul general, Ion Munteanu, a sesizat Curtea Constituțională pentru a examina modificările operate la legea privind amnistia.

„Sesizarea vizează, în special, eliminarea condiției privind lipsa riscului de recidivă pentru condamnații la detențiune pe viață, în vederea comutării pedepsei la 30 de ani de închisoare”, se arată în mesajul procurorului general, care mai spune că amendamentele la legea amnistiei au fost aprobate cu încălcări de procedură, fără dezbateri și avizele necesare. 

Scandalul legat de legea amnistiei a pornit după ce s-a aflat că mai multe persoane, condamnate la detenție pe viață pentru infracțiuni grave, au fost eliberate din penitenciar. 

Deputații PAS au declarat că modificările la legea amnistiei, propuse de Olesea Stamate și aprobate de Parlament în 2022, ar fi stat la baza eliberării. Stamate a fost exclusă ulterior din partid, iar șeful Administrației Penitenciarelor a fost demis. Ieri, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus Inspecției Judiciare să verifice toate deciziile privind amnistierea persoanelor condamnate pe viață, pentru a stabili motivele care au stat la baza admiterii sau respingerii acestor demersuri.