Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu ar obține cele mai multe voturi. Asta arată datele unui sondaj realizat de CBS-Axa, la solicitarea a trei organizații neguvernamentale de la noi și din România. Potrivit studiuluil, Sandu ar fi urmată în clasament de Alexandr Stoianoglo, candidat susținut de PSRM, Renato Usatîi de la Partidul Nostru și Irina Vlah, candidată independentă. În cazul unui scritin parlamentar în legislativ ar intra aceleși partide care sunt și astăzi, diferența fiind în numărul de mandate acumulate de fiecare formațiune.

Publicat:07.10.2024, 12:25

Potrivit sondajului realizat de CBS-Axa, Maia Sandu rămâne în continuare favorită în competiția pentru fotoliul prezidențial, fiind urmată după scor de Alexandr Stoianoglo, susținut desocialiști, Renato Usatîi de la Partidul Nostru și Irina Vlah, candidată independentă. Ceilalți candidați ar înregistra un scor mai mic de 3%. Numărul indecișilor este încă destul de mare, arată studiul. Douăzeci şi două la sută dintre respondenți încă nu au luat o hotărâre clară privind votul la alegerile prezidențiale, sub 3 la sută spun că nu ar vota, iar aproximativ 4 la sută fie au spus că nu știu, fie nu au vrut să răspundă.

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și ar candida următorii concurenți, pentru cine ați vota?

Maia Sandu – 36,1%
Alexandr Stoianoglo – 10,1%
Renato Usatîi – 7,5%
Irina Vlah – 4,1%
Ion Chicu – 2,5%
Vasile Tarlev – 1,8%
Octavian Țicu  - 0,8%
Tudor Ulianovschi – 0,8%
Andrei Năstase – 0,6%
Natalia Morari – 0,6%
Victoria Furtună – 0,5%
Altcineva – 6%
Nu aș participa la alegeri – 2,4%
Nu am decis pentru cine voi vota – 21,9%
Nu știu/Nu răspund – 4,3%

Față de luna august 2024, nici unul dintre candidații la alegerile prezidențiale nu a înregistrat o creștere semnificativă de rating  A crescut, însă, cu aproape 3 puncte procentuale numărul indecișilor. Sondajul a testat și opțiunile elegătorilor pentru un eventual scrutin parlamentar, care în mare parte reflectă preferințele față de candidații la președinție. Așadar, în legislativ ar intra  PAS, PSRM, dar și blocul fugarului Ilan Șor, creat la Moscova. Ar mai avea șanse, mici la ziua de astăzi, comuniștii și formațiunea lui Usatîi, iar alte formațiuni ar acumula mai puțin de două procente. 

Studiul arată că pentru alegerile parlamentare există deocamdată un procent mai mare de indeciși – 30 la sută, plus încă 9 procente care afirmă că nu ar vota pentru nici un partid sau nu ar participa la alegeri și 4 la sută, care au evitat să răspundă la această întrebare. În total, aproape 43% dintre alegători nu au indicat un candidat preferat la alegerile parlamentare.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, cu ce partid ați vota?

PAS – 29,9%
PSRM – 7,2%
BV – 6,9%
PCRM – 3,6%
PN – 3,5%
PSDE – 1,6%
BÎ – 1,2%
PVM – 1%
PDCM – 0,9%
MAN – 0,8%
Voi merge la vot, dar nu am decis pentru cine să votez – 29,7%
Niciun partid/Nu aș merge la vot – 8,6%
Nu răspund – 4,1%
Alt partid – 1%

Sondajul autorizat de Comisia Electorală Centrală a fost realizat pe un eșantion de 1021 de persoane și are o eroare maximă de +3%. Datele au fost colectate în perioada 13 – douăzeci şi două septembrie 2024, iar studiul a fost organizat în cadrul proiectului „Definirea și combaterea narațiunilor anti-occidentale în Republica Moldova”, implementat de Institutul ASPEN România în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă și Comunitatea „WatchDog.MD” cu suportul financiar al Black Sea Trust of the German Marshall Fund.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.