Daca Gutul si Sor ar reusi sa-si numeasca un Comitet Executiv, atunci ei ar prelua toata puterea in regiune, iar Adunarea Populara ar deveni irelevanta, pentru ca aceasta nu ar avea parghii de influenta. Asta au declarat la In Profunzime expertii Vlad Kulminski si Alexandru Flenchea, precizand ca acest conflict intre elitele politice de acolo si bascan se datoreaza faptului ca deputatii nu vor sa promoveze agenda politica a lui Sor. Fostii premieri pentru reintegrare mai spun ca gagauzii nu s-au aliat in jurul lui Sor, ci s-au aliat situational impotriva Chisinaului. 

Publicat:04.09.2023, 22:22

Vlad KULMINSKI, DIRECTOR EXECUTIV IPIS:  „Cand Sor a castigat aceste alegeri ale bascanului, el practic a vrut sa preia toata puterea din regiune. Noi avem acolo bascanul, avem Adunarea Populara si un fel de Guvern care se numeste Comitetul Executiv. Daca Gutul si Sor ar reusi sa-si numeasca un Comitet Executiv, atunci ei practic ar prelua toata puterea in regiune si Adunarea Populara ar deveni irelevanta, pentru ca aceasta nu ar avea parghii de influenta. Acolo s-a intamplat un mare targ dintre aceste doua centre de putere. Initial, se parea ca cei din Adunarea Populara erau cumva dispusi sa ofere puterea lui Sor. Dupa care a inceput un conflict, ceea ce era de asteptat.” 

Totodata, expertii mai spun ca Sor are nevoie de puterea din Autonomia Gagauza in lupta acestuia cu Chisinaul, iar conflictul iscat intre deputatii Adunarii Populare si bascan se datoreaza faptului ca acestia nu vor sa promoveze agenda politica a lui Sor. 

Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE:  „Ceea ce se intampla acum intre deputatii din Adunarea Populara si Sor probeaza inca o data ceea ce s-a intamplat la alegerile bascanului, gagauzii nu s-au aliat in jurul lui Sor, s-au aliat situational impotriva Chisinaului. Principala lectie pe care trebuie s-o tragem noi pentru Chisinaul este ca indiferent de deznodamantul acestei crize din Gagauzia, la moment avem de pierdut.

In cazul in care Sor reuseste sa puna mana pe toata puterea din Autonomia Gagauza, intreaga tara are probleme, autoritatile centrale au probleme. In cazul in care deputatii din Adunarea Populara si Sor prin negocieri ajung cumva la un consens, va pune presiune psihologica asupra Chisinaului.”

Totodata, Kulminski a mai spus ca Gutul si Sor au aprofundat acest conflict si au amenintat ca ei vor dizolva Adunarea Populara. 

Vlad KULMINSKI, DIRECTOR EXECUTIV IPIS:  Adunarea Populara stiind acest lucru, poate si ea sa anunte impeachment (n.r. demitere) doamnei Gutul ca ea sa nu fie in stare sa dizolve Adunarea Populara. Acest lucru poate fi facut cu doua treimi din deputatii alesi in Adunarea Populara, deci 24 din 35. Conform legii de baza, acest lucru va fi suficient ca sa inceteze exercitarea functiilor ale doamnei Gutul.”

Deputatii Adunarii Populare s-au intalnit de patru ori pana acum in incercarea de a numi noua componenta a Comitetului Executiv. Sedintele insa s-au incheiat de fiecare data cu scandal si proteste. Componenta Comitetului Executiv din regiune a fost prezentata luna trecuta de fugarul Ilan Sor, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul frauda bancara si care se ascunde in Israel de justitia din Moldova. Potrivit expertilor, majoritatea celor numiti de Sor ar avea legaturi cu Federatia Rusa.