Imprumutul de 200 de milioane de euro din partea Rusiei pentru Moldova a fost ratificat astazi de Parlament. Acordul a fost discutat fierbinte in plen, in ciuda riscurilor invocate de opozitie. Deputatii PAS si PRO Moldova considera ca aceasta tranzactie va creste datoria de stat a tarii si va duce la incapacitate de plata. Ion Chicu neaga aceste afirmatii.

Ultimul update: 23.04.2020, 15:13 Publicat:23.04.2020, 13:55

Primul subiect pe ordinea de zi a Parlamentului a fost acordul de imprumut in valoare de 200 de milioane de euro. Opozitia a cerut ca subiectul sa fie lasat pe alta zi, mai ales ca deputatii PRO Moldova au si sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu acest document.

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PRO MOLDOVA: “Astazi a fost inregistrata o sesizare la CC, prin care am solicitat verificarea compatibilitatii acestui acord cu prevederile Constitutiei RM. Odata initiata verificarea unui tratat international, acesta nu poate fi aprobat de catre Parlament.”

Majoritatea parlamentara a respins ideea amanarii. Deputatii PAS au insistat.

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: “Noi chemam deputatii in al 12-lea ceas – ganditi-va la consecinte. O sa mai deschideti inca o portita pentru incalcari si impovararea RM.”

Dumitru ALAIBA, DEPUTAT PAS: "Cea mai mare crima, dupa furtul miliardului" - VIDEO

Opozitia spune ca documentul are un articol care permite ca datoriile private sa ajunga in carca statului si cere excluderea acestei posibilitati.

Maia SANDU, LIDERA PAS: “Aici poate vorba datorii pentru gaze naturale, ale Transnistriei, ale companiilor private. Daca se ratifica acordul cu aceasta prevedere, inseamna ca oferim Rusiei sa decida ce datorii private sa fie transformate in datorii ale RM.”

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Nu exista acest risc pentru gaze, marfuri sau alte angajamente.”

Chiril MOTPAN, DEPUTAT DA: “Consideram ca oamenii de afaceri vor lua credite de la bancile rusesti si vor fi achitate de stat.”

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: ”Nu pot fi aceste sume atribuite la datoria de stat a RM.”

Premierul a insistat ca banii sunt necesari avand in vedere situatia financiara proasta din tara.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Imprumutul va acoperi jumatate din deficitul bugetar si va permite cheltuielile prioritare.”

Potrivit acordului, creditul va trebui sa fie intors timp de 10 ani, iar achitarea acestuia va incepe din 15 martie 2021. Rata dobanzii este de 2% anual.