Declaratia Maiei Sandu despre limba romana, facuta la APCE, i-a nemultumit pe socialisti. Acestia o acuza pe sefa statului de abuz asupra identitatii nationale a moldovenilor. De fapt Maia Sandu a spus ca doar un alt Parlament, care ar avea vointa, ar putea schimba sintagma de “limba moldoveneasca” in romana in Legea Suprema, asa cum a decis Curtea Constitutionala.

Publicat:20.04.2021, 18:55

Titus CORLATEAN, PARLAMENTAR ROMAN, APCE:Nu credeti ca orice decizie a Curtii Constitutionale, intr-un stat de drept, trebuie implementata imediat? Decizia Curtii Constitutionale adoptata cativa ani in urma in baza Delclaratiei de Independenta din 27 august 1991 si luand in calcul pozitia Academiei de Stiinte si adevarul istoric si identitatea culturala, stabileste ca limba de stat a Republicii Moldova este romana si reflecta identitatea nationala. Aceasta decizie, care nu a fost implemntata de guvernele precendente, va fi implementata de viitorul Parlament si Guvern in baza statului de drept?”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: Parlamentul este cel care poate ajusta articolul din Constitutie si pana acum nu au fost suficienti parlamentari care ar sustine schimbarile in Constitutie ca sa exista o denumire corecta a limbii in Constitutie. Imediat ce vom avea un Parlament care va fi gata sa schimbe lucrurile in Constitutie, problema va fi rezolvata.”

Declaratia Maiei Sandu a fost calificata de socialisti ca un abuz asupra identitatii nationale. Igor Dodon a scris ca Maia Sandu ar incerca sa schimbe denumirea limbii, ceea ce de fapt este un fals, intrucat presedintele a spus ca schimbarile in Constitutie tin de competenta Parlamentului.
Igor DODON, LIDER PSRM: Lasati Constitutia si limba moldoveneasca in pace, mai ales ca majoritatea absoluta a cetatenilor nostri considera ca vorbesc moldoveneste, de veacuri.”

Sa-si apere limba a iesit astazi si socialistul Nicolae Pascaru.

Ca si seful sau de partid, acesta a lansat un fals precum ca Sandu se pregateste sa schimbe denumirea limbii si ca anume pentru asta are nevoie de anticipate.

Nicolae PASCARU, DEPUTAT PSRMMIN: Acum moldovenii care reprezinta circa 70% din cetatenii tarii noastre inteleg mai bine de ce Maia Sandu are nevoie urgent de alegeri parlamentare anticipate ca sa-si schimbe denumirea limbii moldovenesti in limba romana.”

Ieri Maia Sandu s-a referit si la proiectul propus de socialisti anul trecut si votat alaturi de deputatii din Partidul Sor, cu privire la oferirea unui statut special limbii ruse. Legea a fost decarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala, iar socialistii au spus ca vor inainta un alt proiect. 

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „In tara mea politicienii iresponsabili incearca sa divizeze oamenii din nou si din nou pentru ca asta ii ajuta sa-si asigure voturi, dar asta este impotriva interesului oamenilor. Sunt diferente in orice societate, intre diferiti oameni, dar exista scopuri comune si cred ca oamenii din tara mea au ajuns la concluzia ca exista mai multe scopuri comune decat diferente.” 

In 2013 in baza unei sesizari depuse de un grup de deputati de la PL, CC a decis ca limba oficiala in RM este romana. Textul in Constitutie, insa, nu a fost schimbat nici pana astazi, intrucat acest lucru este in competenta deputatilor.