Vasile Costiuc, Veaceslav Nedelea si Elena Barboi, retinuti acum doua zile, fiind  banuiti ca ar fi implicati in dosarul instrainarii terenurilor primariei Durlesti, vor sta in arest la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii spun ca vor contesta decizia instantei, intrucat pentru Nedelea si Costiuc au cerut arest in izolator. Cei trei nu-si recunosc vina, iar avocatii lor, la fel, au spus ca vor ataca decizia judecatorilor.

Publicat:14.01.2022, 20:02

„- Domnule Costiuc, este adevarat ca ati participat la acea schema?

 - Nu am participat la schema, sunt alti figuranti, pe mine ma baga nu stiu de ce ca grup criminal organizat.”

Pe fundalul scandarilor colegilor sai de partid, Vasile Costiuc a fost adus in fata judecatorilor aproape de ora 12:00. Inainte de examinarea recursului procurorilor, care au cerut 30 de zile de arest in izolator, avocatii acestuia au solicitat recuzarea unui magistrat.

„Pentru ca tot aceasta doamna a examinat si alte recursuri sau hotarari pe care le-am facut eu.”

Cererea lui Costiuc nu a fost acceptata. Politicianul si-a negat vina.

„Ati stiut de schema care a organizat-o nasul dumneavostra?”

Vasile COSTIUC, LIDER DEMOCRATIA ACAS: Nu a fost nicio schema si problema nu e absolut deloc in terenurile de la Durlesti. Acum problema e cu totul de alta natura. Si e mult mai ampla si e politica. Am primit propuneri pe data de 11 sa particip la destabilizari publice si am refuzat, si pe 12 am fost luat de acasa.”

Costiuc insa nu a spus cine i-ar fi propus asta. El a primit 30 de zile de arest la domiciliu, decizie salutata cu aplauze de sustinatorii sai.

Vasile COSTIUC, LIDER DEMOCRATIA ACASA: „Sa-mi puna bratara la picior si in urmatoarele 30 de zile sa nu vorbesc cu nimeni, sa nu ies din casa, sa nu utilizez niciun fel de mijloace de comunicare cu nimeni.”

Costiuc si avocatii sai sustin ca vor ataca decizia magistratilor. Tot astazi la judecatorie a fost adus si democratul Veceslav Nedelea, fost primar interimar si consilier la Durlesti.

 „- Va recunoasteti vina? 

- Nu imi recunosc nicio vina, vorbiti cu avocatul. 

- Dar dumneavoastra il cunosteati pe Nicolae Crudu. 

- Il cunosc. 

- Dar ce relatii ati avut?

 - Numai nu prietenesti.”

Dupa ore in sir de deliberari, judecatorii au pronuntat hotararea si in cazul acestuia.

Veaceslav NEDELEA, CONSILIER PD IN CMC: „Arestat la domiciliu 30 de zile.”

 - Veti contesta aceasta decizie?

 - O sa ma sfatui cu avocatul in termen util.”

30 de zile de arest la domiciliu a primit si Elena Barboi, care ar fi verisoara lui Nicolae Crudu, fostul primar din Durlesti. Toti trei sunt banuiti de complicitate la comiterea de abuz de serviciu in interesul unui grup criminal organizat si de spalare de bani in proportii deosebit de mari. Procurorii au anuntat ca vor contesta decizia instantei in cazul lui Costiuc si a lui Nedelea, intrucat vor ca cei doi sa stea in izolator, pentru a nu afecta mersul anchetei.

Cristina GLATCOV, PROCUROR: „Schema criminala presupune implicarea mai multor functionari publici, de baza fiind domnul Crudu Nicolae si Veaceslav Nedelea, care incepand cu 2005 detineau mandat de primar, primar interimar si consilieri.”

Potrivit procurorilor, Nicolae Crudu, care nu mai este in viata, si Veaceslav Nedelea ar fi oferit mai multe terenuri rudelor si apropiatilor lor pentru sume foarte mici doar pentru a legaliza instrainarea acestora. Ulterior, insa, terenurile ar fi ajuns tot la ei, iar cei care i-au ajutat sa puna schema in aplicare au fost si ei remunerati. Costiuc ar figura in dosar in calitate de complice.

Cristina GLATCOV, PROCUROR: „Au plecat la notar, unde au facut procuri, tranzactii de vanzare-cumparare, facute practic toate in aceeasi zi, care s-au dus la beneficiari din cercul al doilea de beneficiari din care face parte deja inclusiv si domnul Costiuc ca fiind persoana apropiata familiei Crudu.”

Vasile Costiuc ar fi finul lui Crudu. Schema a fost pusa la cale in perioada 2005-2007, iar prejudiciul cauzat statului ar fi de aproape 7 milioane de lei sau chiar mai mult, sustin procurorii. Instanta de judecata va stabili pedepsele pentru cei trei.