Politistii, angajatii ministerului Apararii si ofiterii SIS sunt instruiti de experti europeni in domeniul securitatii. Actiunile au loc in cadrul misiunii civile a Uniunii Europene, lansata acum doua saptamani in Moldova, in conditiile razboiului hibrid si a propagandei cu care se confrunta tara noastra. Detalii despre proiectul lansat de UE au fost oferite de presedintele comisiei parlamentare securitate nationala, aparare si ordine publica la emisiunea In Profunzime.

Publicat:13.06.2023, 21:47

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„La Chisinau si-a inceput activitatea Misiunea Civila a Uniunii Europene, care sunt mecanismele de functionare a acestei misiuni si cum anume va intari securitatea statului? Ce face aceasta misiune?”

Lilian CARP, DEPUTAT PAS:„In primul rand vom avea ocazia sa instruim angajatii nostri din domeniul de securitate, aici vorbesc si de politie si de alte structuri, despre felul cum trebuie sa actioneze in conditii de razboi hibrid, propaganda si nu doar, pentru ca sunt si alte elemente unde ei trebuie sa intervina precum lumea post razboi pentru ca problemele nu se vor termina odata cu razboiul.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„Deci acesti experti vor lucra impreuna cu reprezentanti ai ministerului de Interne, ministerului Apararii, SIS si asa mai departe?”

Lilian CARP, DEPUTAT PAS:„Da. In primul rand este un proiect al Ministerului Afacerilor Interne, este un proiect la care doamna Revenco a lucrat nemijlocit pentru a putea avea asa o posibilitate in Republica Moldova pe domeniul de securitate, sa poate interveni in instruirea specialistilor.”

Lilian Carp sustine ca se poarte discutii pentru a fi creat un HUB permanent de securitate in regiune. Iar cunoasterea limbii ruse de catre specialistii moldoveni este un plus, afirma presedintele comisiei parlamentare securitate nationala, aparare si ordine publica. Iata explicatia.
 
Lilian CARP, DEPUTAT PAS:„Noi putem face acea decodificare daca putem spune asa, a unor actiuni din lumea criminala, care poate sa le intreprinda pentru trafic de fiinte umane, droguri sau alte porcarii pe care ei le pot face si noi o sa avem un ajutor reciproc, o sa ne ajutam unii pe ceilalti. Pentru ca noi putem oferi actiunile pe care ei o sa le intreprinda, ce inseamna actiunile date, dar ceea ce ne poate oferi Uniunea Europeana, poate sa ne ofere expertiza necesara, cum trebuie noi sa actionam.“

Potrivit presedintelui comisiei parlamentare securitate nationala, aparare si ordine publica cele mai mari probleme cu care se confrunta acum Republica Moldova este traversarea ilegala a trecerii de frontiera,  traficul de tigari, de fiinte umane, dezinformarea si dotarea slaba cu echipamente a trupelor speciale. Misiunea Civila a UE  fost lansata la Chisinau pe data de 31 mai. Scopul acesteia este de a contribui la consolidarea rezilientei si a securitatii tarii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.