Eudochim Stogu a fost inspector fiscal, angajat al fostului CCCEC (actualmente CNA), sef al Penitenciarului nr.4 din Cricova, apoi sef al Penitenciarului pentru femei din Rusca. A fost retinut la inceputul lunii februarie 2014, de procurorii Anticoruptie, fiind invinuit ca in complicitate cu un om de afaceri si un inspector fiscal, ar fi estorcat si primit de la un agent economic mita de 135 de mii de dolari si 100 de mii de lei. In martie 2014, Stogu a fost plasat in arest la domiciliu, dar a evadat. A fost retinut peste patru luni langa un restaurant din sectorul Ciocana. A stat cateva luni in Penitenciarul nr.13 din Chisinau, apoi a fost eliberat sub control judiciar. Dosarul a fost transmis in judecata si in prezent se afla in gestiunea Judecatoriei Chisinau. In 2018, Stogu a parasit Republica Moldova. Anterior a parasit tara si presupusul sau complice, businessmanul Leonid Coca. Celalalt complice, Vasile Popusoi, se afla in tara si continua sa ocupe pozitie de sef in cadrul Fiscului.

Publicat:14.02.2020, 20:29

Eudochim Stogu sustine ca lucrurile au fost altfel si ca el, de fapt, a fost o veriga intr-o retea de spalare de bani. Fostul inspector fiscal sustine ca au fost doua retele de spalare a banilor, gestionate de PLDM si PDM, iar dosarul penal intentat pe numele sau reprezinta inceputul unei scheme, puse la cale de cei din anturajul lui Plahotniuc pentru lichidarea schemei PLDM-lui si scoaterea din politica a lui Vlad Filat.

Eudochim Stogu a facut dezvaluiri, intr-un interviu oferit prin Skype, in exclusivitate pentru portalul Anticoruptie.md, despre cum functionau cele doua retele de spalare a banilor, persoanele implicate si cum ajungeau banii la PLDM si PDM.

Anticoruptie.md: Dl Stogu, in 2014 ati fost retinut sub acuzatia de trafic de influenta. Cum comentati acuzatiile aduse atunci si, la cinci ani de la retinere, care este soarta acestui dosar?

Eudochim Stogu: In vara anului 2013 imi cautam un serviciu. Cu ajutorul unor cunoscuti, am fost invitat de Mihail Formuzal, baskanul de atunci al autonomiei gagauze si m-a intrebat daca vreau sa lucrez sef al Fiscului din Gagauzia. Formuzal s-a adresat la Ion Prisacaru, seful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat ca sa-mi semneze CV-ul. Prisacaru a refuzat. A doua zi, businessmanul Leonid Coca, care imi era cunoscut, s-a apropiat de mine si m-a intrebat daca vreau sa ma angajez la serviciu, apoi mi-a propus sa mearga el la Prisacaru, ca sa-mi rezolve intrebarea. Chiar a doua zi am fost sunat de Prisacaru si am fost invitat la el in birou. Am stat de vorba vreo 20 de minute si mi-a zis ca accepta ca eu sa vin in functia de sef al Fiscului din Gagauzia. Dar mai intai trebuia de eliberat locul, iar demisia trebuia acceptata de Adunarea Populara a Gagauziei. Prisacaru mi-a zis ca, pana la convocarea Adunarii Populare, trebuie sa-i ajut cu ceva pe oamenii care au pus cuvant pentru mine.

Am iesit afara, m-am intalnit cu Leonid Coca si l-am intrebat cu ce sa-l ajut. Mi-a spus ca el are indicatie de la conducerea PLDM sa stranga bani de la agentii economici pentru partid. Mi-a zis ca este vorba despre mai multi oameni ai Fiscului, Procuraturii, CNA si MAI care trebuie sa se ocupe cu spalarea banilor pentru partid. Gruparea se impartea in alte doua grupuri. Primul, din care facea parte Procuratura si CNA, era al PDM si era condus de Constantin Botnari. Cel de-al doilea grup, al PLDM, din care faceau parte reprezentanti ai Fiscului si ai Ministerului de Interne, era condus de Leonid Coca, pe atunci presedintele Asociatiei producatorilor si exportatorilor de produse vegetale, MoldRosProdExpo. Totodata, erau si doua grupari de agenti economici, care constituiau infrastructura de spalare de bani. Este vorba de Arcadie Topalo si Andrei Munteanu pe de o parte, si Salcautan Gheorghe de la Drochia, pe de alta parte.

Functia Inspectoratului Fiscal era sa elibereze facturi fiscale pentru firmele prin care se spalau banii si sa nu efectueze controale. Ministrul de Interne era obligat sa nu documenteze persoanele date, CNA trebuia sa nu blocheze conturile si procurorii sa nu intenteze dosare penale. Eu l-am intrebat pe Coca care va fi rolul meu si el mi-a zis ca sa stau intre aceste doua grupari ca sa nu se tradeze una pe alta, pentru ca am lucrat in Inspectoratul Fiscal si cunosc economie. Astfel, in iulie 2013 am fost implicat in aceasta spalatorie de bani. S-a lucrat asa pana in februarie 2014. Erau cinci-sase firme prin care se spalau banii. Aceste firme ajungeau sa spele si cate 200 de milioane de lei intr-o luna. Doar in jumatate de an s-au spalat in jur de 3 miliarde de lei. Din aceste 3 miliarde, 10 procente erau redrectionate ca mita in felul urmator: 1 % mergea la CNA, Fiscul primea 1,8 %, Ministerul de Interne - 0.6, iar Procuratura – 1%. Restul erau redirectionate la cele doua partide. Din Inspectoratul Fiscal erau responsabili pe aceste spalatorii, Alexandru Parfinschi, seful Inspectoratului Fiscal din sectorul Centru, Igor Mocalet, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Albina Iscova, sefa Inspectoratului Fiscal din sectorul Buiucani, Vasile Popusoi de la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, care este inculpat in acelasi dosar cu mine, Procopie Duca, sef-adjunct al IFPS, si Ion Prisacaru de la care veneau toate indicatiile.

De ce am fost retinut? La un moment dat, lui Constantin Botnari i s-a parut ca prea mult se duce la PLDM si a decis sa preia toata „afacerea”. Astfel, cu ajutorul oamenilor de la institutiile controlate de PDM, am fost arestati eu, Leonid Coca si Vasile Popusoi. Ceilalti au ramas sa lucreze in schema mai departe. Aceasta schema a lucrat in continuare cel putin inca vreo trei ani. Deja doar pentru PDM.

Eu am fost intermediarul dintre gruparea PLDM si gruparea PDM. Acei care m-au implicat, au insistat ca banii sa fie dusi personal de mine. Eu i-am dus in fiecare luna lui Alexandru Parfinschi cate 18-20 de mii de dolari, lui Albina Iscova 23-25 de mii de dolari, lui Procopie Duca, tot 23-25 de mii de dolari pe luna. Prisacaru lua de la Leonid Coca 30-33 de mii de dolari pe luna.

Anticoruptie.md: D-voastra recunoasteti ca ati avut functia de curier in aceasta schema. Cum functiona schema si ce procent ati avut in calitate de curier?

E.S.: Nu am fost remunerat deloc in calitate de curier. Faceam acest lucru pentru a obtine functia de sef al Inspectoratului Fiscal din Gagauzia. Pentru ce erau remunerate persoanele de la Fisc, carora le duceam lunar valizele cu bani? Erau firme fantoma prin care erau spalati banii. Fiscul trebuia sa controleze aceste firme. Controalele erau efectuate doar pe hartie. Inspectorul fiscal nu iesea la fata locului. Seful Inspectoratului de sector pur si simplu semna actul de verificare si cu aceasta se termina totul, iar facturile fiscale se eliberau ori de cate ori era nevoie - 500, 1000, 1500, cat se cerea, atat se elibera. Iata pentru ce primeau bani cei de la Fisc.

Anticoruptie.md: Totusi, cum functiona aceasta schema ca banii sa ajunga la partid, la politicieni si in buzunarele unor functionari de rang inalt? Care dintre functionarii de rang inalt, in afara de cei enumerati mai sus, mai erau implicati in aceasta schema?

E.S.: Cu politicieni nu am avut direct legatura. Nu am avut legatura directa nici cu Vlad Filat. Eu cunosteam doar cativa intermediari din aceste doua grupari. Indicatiile veneau de la Ion Prisacaru. In spalatorie erau implicati agenti economici mari, specializati in importuri, cum ar fi, de exemplu, materialele de constructie. Toti stiu ca o buna parte din marfurile lor sunt aduse prin contrabanda. Banii care erau spalati proveneau din contrabanda. Dar pentru aceste marfuri de contrabanda erau necesare acte de provenienta. Aceste documente erau asigurtate de Inspectoratul Fiscal. Pentru firmele - spalatorii se eliberau facturi de la Fisc pentru marfurile de contrabanda. Pentru serviciile de spalare se retinea 10 la suta din suma spalata. 

Anticoruptie.md: Cine sunt persoanele din Procuratura, Ministerul de Interne si CNA care protejau spalatoria?

E.S.: Eu eram curier doar pentru cei din Inspectoratul Fiscal. Cunosc ca din partea CNA spalatoria era supravegheata de Vasile Sarco, seful Serviciului Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Stiu ca lui Sarco ii erau transmise in jur de 50 de mii de dolari pe luna. La Procuratura ducea banii Andrei Munteanu. Acolo responsabil pentru buna functionare a spalatoriei era Nicolae Chitoroaga. Nu pot sa va spun cine era de la Ministerul de Interne, nu cunosc.

Anticoruptie.md: Cine sunt agentii economici care aduceau marfa prin contrabanda si spalau banii prin schema descrisa mai sus?

E.S.: Firmele care se ocupa cu importul lemnului, a materialelor de constructie, electrocasnice si produse alimentare. Sunt foarte multe firme care aduc prin contrabanda. Daca in declaratiile TVA ale acestor firme figureaza cifra de 200 de milioane de lei, atunci au adus marfa prin contrabanda si au spalat banii.

Anticoruptie.md: Cum a fost exclusa din schema filiera PLDM? A fost lichidata odata cu retinerea lui Vlad Filat sau a inceput mai inainte?

E.S.: S-a intamplat mai inainte. Atunci cand am fost retinuti noi, a fost scos din schema PLDM-ul, iar PDM a preluat controlul asupra intregii scheme.

Anticoruptie.md: Cine din cadrul PDM mai era implicat in controlul asupra schemei?

E.S.: Constantin Botnari era cel care controla totul. La inceput controla Procuratura si CNA, apoi au preluat controlul asupra MAI si a Fiscului. Pana nu demult, cand a fost preluata guvernarea, Constantin Botnari a tinut sub control toate acestea. Cat priveste schema, la sigur ca a functionat cel putin inca trei ani dupa 2014 cu implicarea persoanelor pe care le-am enumerate mai sus.

Anticoruptie.md: Cine este autorul schemei descrise?

E.S.: Autorul si primii care au implementat aceasta schema sunt cei de la PLDM. Toate activitatile economice sunt trecute prin Fisc. Fara Fisc nu se face absolut nimic. In toate schemele de evaziuni, contrabanda si spalari de bani este implicat si Fiscul. Deoarece Fiscul era controlat de PLDM, ei au elaborat si au implementat aceasta schema.

Anticoruptie.md: Mi-ati declarat anterior ca l-ati cunoscut personal pe Serghei Iaralov si ca acesta era unul dintre creierii PDM. Cum l-ati cunoscut pe Iaralov? Avea si el vreun rol in schema despre care ne-ati povestit?

E.S.: Pe Serghei Iaralov eu il cunosc din 1991. Eu lucram la Inspectoratul fiscal din sectorul Botanica, iar el era un mic antreprenor. Avea o tigaie speciala si producea foi pentru torte. Asa am facut cunostinta si am devenit prieteni buni. In 1996, el a emigrat in SUA. El inainta in business si a vrut sa vanda si benzina. In 1996, au fost vreo patru omoruri la comanda. Eu nu cunosteam momentul, dar am auzit ca Iaralov era implicat. Cand a venit politia la el la oficiu sa-i faca perchezitie, el m-a rugat sa vin si sa-l ajut. Mi-a zis sa ma duc sa le spun politistilor ca nu poate sa participle in acea zi, ca este ocupat si sa vina in alta zi. Aceasta i-a fost de ajuns lui Iaralov ca in aceeasi zi sa-si cumpere bilet si sa zboare in Statele Unite. Dupa aceasta am aflat ca omorurile acestea din Chisinau au fost organizate de Iaralov. L-am vazut apoi in 2005, l-am intalnit in centrul Chisinaului. Mi-a zis ca a hotarat toate intrebarile si ca a revenit in tara cu ajutorul lui Iurie Luncasu. Dar a revenit in tara numai pentru scheme. Va spun cu certitudine ca Iaralov are o gandire foarte buna si il duce capul la scheme foarte mari si a fost adus in tara pentru aceste lucruri. El mi-a povestit despre mai multe lucruri. Toata lumea vorbeste despre Plahotniuc, dar de fapt in spatele lui erau Iaralov si Luncasu. Nu are Plahotniuc atata minte cat au acestia doi.

Anticoruptie.md: Sa inteleg ca toate afacerile lui Vlad Plahotniuc erau conduse din umbra de Luncasu si Iaralov, iar Plahotniuc era ca o papusa condusa de ei?

E.S.: Corect. Dar nu era chiar o papusa. Era un fel de executor. Dar gandirea nu era a lui. Era a acestor doi. Nu gandea Plahotniuc aceste scheme. Plahotniuc era executorul schemelor si ii placea lucrul acesta. Cand Plahotniuc vindea facturi fiscale si trafica prostituate, avea oficiu pe bd. Stefan cel Mare 73, acolo avea oficiu si Oleg Voronin si a facut cunostinta cu el. Cand Plahotniuc vindea facturi fiscale, Luncasu era deja milionar. Luncasu era fondatorul firmei GB care exporta vin in Rusia. Luncasu l-a invatat pe Plahotniuc sa faca bani, nu Plahotniuc pe Luncasu.

Anticoruptie.md: Sa inteleg ca acestia trei au format un grup criminal care a comis mai multe ilegalitati. Luncasu era initiatorul, Iaralov organizatorul, iar Plahotniuc executorul? Toate acele scheme cu firme din off-shoruri, televiziunile, hotelul Codru, nu au fost gandite de Plahotniuc?

E.S.: Eu as aborda intrebarea un pic altfel. Iaralov era cu gandirea, el elabora schemele, apoi le coordona cu Luncasu. Iar Luncasu deja i le dadea lui Plahotniuc. Anume pentru aceasta a fost adus Iaralov din SUA.

Anticoruptie.md: Iurie Luncasu si Serghei Iaralov au influentat din culise politica moldoveneasca? Ce atributie au avut ei la cele intamplate in ultimii ani in politica, inclusiv la cumpararea deputatilor de PDM? A fost ideea lui Plahotniuc sa se lanseze in politica sau acesta a fost influentat de Iaralov si Luncasu?


CITESTE MAI DEPARTE PE: ANTICORUPTIE.MD