Razboiul hibrid pe care Rusia il duce in Republica Moldova, dezinformarea, atacurile cibernetice, dar si coruptia din justitie sunt cele mai mari riscuri la adresa securitatii tarii noastre. Declaratia a fost facuta de premier la emisiunea In Profunzime. Dorin Recean spune ca in acest moment Rusia nu poate ataca militar tara noastra datorita rezistentei Ucrainei.

Publicat:20.02.2024, 19:38

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: “Care sunt amenintarile cu care se confrunta Moldova in acest moment.”

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:  “Un lucru important pe care vreau sa-l accentuez este ca Rusia astazi nu ne poate ataca militar si asta se datoreaza Ucrainei. Pe de alta parte, noi avem provocarile noastre interne, legate de razboiul hibrid, pe care Rusia il conduce aici.”

Prin razboiul hibrid purtat de Rusia se are in vedere dezinformarea, atacurile cibernetice, finantarea gruparilor criminale, care se implica in politica si incearca sa creeze destabilizari, a punctat premierul.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: “Institutul pentru Studiul Razboiului mentioneaza ca Rusia foloseste in raport cu Moldova aceleasi atacuri hibride pe care le-a folosit inainte de invazia in Ucraina.  Exista riscul ca Moldova sa fie atacata militar vreodata de Rusia?”

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:   Ceea ce vedem noi acum este ca Ucraina are un avantaj mare pe Marea Neagra, a diminuat dramatic capacitatea Rusiei de a lansa atacuri din Marea Neagra si asta ne protejeaza si mai mult. Mai mult ca atat vedem ca industria militara si din Europa, si din Ucraina isi creste capacitatea.”

Si adjunctul secretarului general NATO, Mircea Geoana, a avertizat zilele trecute ca Moscova ar putea intreprinde actiuni extrem de agresive pentru a impedica directia pro-occidentala a Republicii Moldova.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  “Ce informatii au autoritatile, despre ce este vorba?”

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:  “Este vorba despre aceste atacuri hibride, utilizarea minciunii, instigarea la ura, instigarea la divizare pentru raioanele unde traiesc etnicii gagauzi, vorbitorii de limba rusa.”
-Si ce masuri pot lua autoritatile?
-Noi am demonstrat ca avem capacitatea sa asiguram ordinea publica si sa intervenim acolo unde ei incearca sa destabilizeze.”

Intrebat daca ar putea sa apara anumite provocari din partea regiunii transnistrene, Dorin Recean a declarat ca autoritatile de la Chisinau lucreaza pentru a-i alinia pe cei din stanga Nistrului la obiectivul de pace, fara sa spuna insa exact ce masuri se iau.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  ”Liderul separatist de la Tiraspol a dispus convocarea asa-numitului congres al deputatilor de toate nivelurile din regiunea transnistreana. E firesc sa ne intrebam ce inseamna asta si ar trebui sa ne ingrijoreze acest lucru?”

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:  ”Repet, obiectivul nostru este sa-i aliniem pe cei din stanga Nistrului la obiectivul nostru de pace si securitate si exista suficiente mecanisme pentru Chisinau ca sa intreprinda acest lucru impreuna cu comunitatea internationala si Kievul.”

De la inceputul acestui an, Institutul pentru Studiul Razboiului a avertizat de mai multe ori in analizele sale ca retorica Kremlinului si presa rusa de stat continua sa incurajeze separatistii pro-rusi din Republica Moldova, posibil intr-o incercare de a semana instabilitate politica si dezbinare.