In iunie vor fi executate cele noua recomandari ale Comisiei Europene pe care Republica Moldova le are de indeplinit pentru a incepe negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Asta a declarat prim-ministrul Dorin Recean intr-o conferinta de presa pe care a sustinut-o astazi impreuna cu omologul sau ceh.

Publicat:02.06.2023, 13:21

DORIN RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:Vreau sa mentionez ca Republica Moldova si-a asumat sa indeplineasca noua conditionalitati agreate cu Uniunea Europeana, in majoritatea lor sunt executate, iar in iunie la Comisia Europeana vor fi executate in totalitate. In paralel, Republica Moldova a format 35 de grupe pentru ca sa faca ajustarea institutiilor, ajustarea normelor si implementarea acestor ajustari in practica pe cele 33 de capitole din Acquis-ul comunitar plus alte doua legate de dezvoltarea economica si dezvoltarea politica, in asa fel incat in raportul comisiei din octombrie, Comisia sa recomande trecerea la urmatoarea etapa, adica la negocierea aderarii. Noi suntem recunoscatori Cehiei pentru ajutorul adus Republicii Moldova in consolidarea capacitatilor institutiilor, in impartasirea experientei de negociere si aderare. La fel, suntem recunoscatori Cehiei pentru faptul ca sustine printr-o atitudine foarte practica si pragmatica in conditiile care exista avansarea Republicii Moldova in negocierile de aderarea la Uniunea Europeana.'' 

Totodata, premierul Dorin Recean a fost intrebat cum se apara Moldova in fata amenintarilor hibride venite din partea Moscovei. Acesta a spus ca tara noastra se apara doar cu amenintarile hibride pentru ca ucrainenii apara Republica Moldova si Europa de bombardamente.

DORIN RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Facem fata amenintarilor hibride din partea Moscovei, datorita curajului ucrainenilor. Noi avem de luptat doar cu amenintarile hibride pentru ca ucrainenii apara Republica Moldova si apara Europa de bombardamente. Noi avem de facut fata acestor amenintari hibride care se manifesta in diferite feluri: propaganda, narative false, stiri false, inducera tensiunilor sociale, organizarea de proteste platite cu tentative de destabilizare, cu atac la fortele de ordine, cu atac la institutii, coruperea in sistemul justitiei. Republica Moldova a demonstrat si pe parcursul anului trecut si pe parcursul acestui an, ca gradual a invatat foarte bine sa faca fata acestor presiuni, atacuri cibernetice, amenintari false cu alerta de bomba la Aeroport. La un moment dat, Republica Moldova avea cate 80 de alerte false cu bombe pe zi pe infastructura critica, tocmai de aceea ca sa poata sa induca anxietate in societate.'' 

La 24 iunie 2022, tara noastra a devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana. Atunci, Comisia Europeana a formulat un sir de conditii pe care Moldova trebuie sa le indeplineasca, pentru a putea face parte din UE. Printre cele mai importante se numara reformarea justitiei si dezoligarhizarea. In toamna, Comisia va publica si „pachetul de extindere”, care va contine si raportul de progres al Republicii Moldova.