Deputatul PD, Dumitru Diacov, da asigurari Uniunii Europene ca proiectul de lege privind ONG-urile va fi votat in Parlament imediat dupa expirarea carantinei pentru deputati.

Publicat:23.05.2020, 15:59

Deputatul sustine ca a vorbit cu ambasadorul UE la Chisinau, despre asistenta macrofinanciara a Uniunii Europene si acordarea transei a doua in suma de 30 mln euro Republicii Moldova.

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PD: "Am avut astazi o discutie telefonica cu Ambasadorul UE in Republica Moldova Peter Michalko. Tema principala - realizarea angajamentelor tarii noastre privind asisinta macrofinanciara a Uniunii Europene si acordarea transei a doua in suma de 30 mln euro Republicii Moldova.

L-am informat pe dl Michalko ca majoritatea parlamentara, la initiativa fractiunii PDM, planifica examinarea prin Skype la Comisia juridica, numiri si imunitati a proiectului de Lege cu privire ONG. Iar aprobarea acestei legi in lectura a doua de catre Parlament va fi realizata la urmatoarea sedinta a parlamentului, care va avea loc dupa expirarea carantinei pentru deputati.

Dl Mihalko a mentionat ca examinarea si aprobarea in Comisie a acestui proiect ar fi un semnal pozitiv pentru Comisia Europeana care « intelege problemele Republicii Moldova » si in acest caz exista perspective reale ca tara noastra sa primeasca asistenta financiara din partea UE."

Pe 10 octombrie 2019, Comisia Europeana a aprobat plata de 30 de milioane de euro din asistenta macrofinanciara acordata Republicii Moldova. Din aceasta suma, 20 de milioane de euro reprezinta imprumuturi, iar 10 milioane - granturi.

Aceasta este a doua dintre cele trei rate planificate in cadrul programului de asistenta macrofinanciara (MFA) catre Moldova, care a fost adoptat in septembrie 2017 si a carui valoare totala este de 100 de milioane de euro.

Potrivit Comisiei Europene, banii sunt meniti pentru a acoperi necesitatile financiare externe ale Republicii Moldova in procesul de reformare structurala.

Comisia Europeana spunea ca va monitoriza atent cum autoritatile de la Chisinau vor indeplini preconditiile politice inainte de cea de-a doua si cea de-a treia transa din asistenta macrofinanciara.

Pe 12 septembrie 2019, Comisia Europeana a publicat raportul privind etapa de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova - UE. Acesta reflecta aspecte ingrijoratoare cum ar fi justitia, investigarea fraudei bancare si coruptia. In raportul sau, Comisia Europeana a evidentiat faptul ca tara noastra a inregistrat progrese in implementarea reformelor-cheie care vizeaza abordarea standardelor democratice si a statului de drept.

Anterior, europarlamentarul Siegfried Muresan a declarat ca daca Guvernul Sandu va fi lasat sa-si faca treaba, intr-un an va reusi sa aduca in RM toate cele trei transe din asistenta macrofinanciara de 100 de milioane de euro.

Pe 5 iulie 2018, Parlamentul European a suspendat asistenta macrofinanciare pentru Republica Moldova, din cauza nerespectarii preconditiilor politice stipulate in acordul dintre UE si tara noastra. Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a declarat atunci ca suspendarea asistentei este legata de invalidarea alegerilor de la Chisinau. 

In martie 2016, Ministerul Justitiei a inceput elaborarea noii Legi cu privire la organizatiile necomerciale.

Acest proiect a fost parte a Planului National de Actiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana 2017-2019. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justitiei, din care au facut parte si reprezentanti ai societatii civile.

Proiect transpune cele mai bune practici si standarde cu privire la libertatea de asociere recomandate de catre Comisia de la Venetia si OSCE/ODIHR. Proiectul limiteaza posibilitatile autoritatilor de a exercita presiuni asupra organizatiilor necomerciale si exclude limitarile nejustificate pentru fondarea organizatilor necomerciale de catre anumite categorii de persoane.

De asemenea, proiectul simplifica inregistrarea organizatiilor necomerciale si structura rigida de organizare interna a organizatiilor necomerciale impusa de legislatia actuala. Proiectul nu impune reinregistrarea organizatiilor necomerciale si nu limiteaza finantarea externa a acestora.

In ceea ce priveste activitatea politica, acesta instituie interdictia absoluta pentru organizatiile necomerciale de a sustine candidatii in alegeri si instituie limite clare privind relatiile dintre organizatiile necomerciale si partidele politice.

Proiectul, de asemenea, instituie legislatia cadru privind finantarea sau sustinerea de catre stat a organizatiilor necomerciale, un domeniu reglementat insuficient de catre legislatia actuala. Proiectul a fost supus repetat consultarilor publice de catre Ministerul Justitiei si a fost imbunatatit in urma acestora.

Proiectul a fost votat de Parlament in prima lectura la 3 mai 2018.

Intre timp, proiectul de lege a adunat toate avizele necesare, inclusiv avizul CNA si cele ale comisiilor de specialitate vizate. Desi adoptarea proiectului in lectura finala urma sa fie o actiune fireasca, Parlamentul tergiverseaza adoptarea proiectului in lectura finala.