Dupa decizia de astazi a Curtii Constitutionale, Maia Sandu trebuie sa gaseasca un compromis cu fractiunile parlamentare, explica fostul presedinte al Curtii, Alexandru Tanase. Potrivit lui, de acum incolo, sefa statului poate respinge o sigura data candidatura propusa de majoritate. Dupa aceasta este obligata de lege sa o accepte.

Alexandru TANASE, EX-PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE: „Curtea Constitutionala a folosit acest prilej pentru a reitera natura parlamentara a statului Republicii Moldova, pentru a stabili inca o data care este acel sistem codecizional in procesul de investire a unui Guvern, care sunt atributiile ficarei parti implicate.”

Alexandru Tanase sustine ca acum, dupa ce Curtea a declarat neconstitutional decretul Maiei Sandu prin care a inaitat-o repetat pe Gavrilita la functia de prim-ministru, acesta poate fi considerat inexistent, iar negocierile ar trebui reluate anume din acea zi in care Natalia Gavrita nu a fost votata in Parlament si s-a creat o majoritatea care a inaitat-o pe Mariana Durlesteanu.

Alexandru TANASE, EX-PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE: „Acum, in mod normal, doamna presedinte ar trebui fie sa semneze decretul de desemnare, fie mai are o optiune - sa respinga aceasta candidatura in cazul in care are anumite argumente pertinente. O poate respinge doar pentru o singura data, iar in cazul in care Parlamentul isi va mentine inca o data optiunea pentru acest candidat, presedintele nu va putea sa ignore aceasta decizie, fiind obligata sa-l desemneze.”

In acelasi timp, Maia Sandu a dat de inteles de mai multe ori ca nu va accepta o candidatura propusa de aceasta majoritate formata din deputatii socialisti si deputatii care au plecat de la PD, declarandu-se acum neafiliati si formand o platforma comuna cu cei din fractiunea Sor, liderul carora este condamnat pentru implicare in furtul miliardului.

Alexandru TANASE, EX-PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE: „Asta ar insemna o incalcare grava a Constitutiei si eu cred ca doamna presedinte totusi este exponentul unui curent politic democratic, putin probabil ca domnia sa sa incerce sa faca un joc. In cazul in care se recurge la o asemenea situatie apare o problema, ca nu va fi posibil de dizolvat Parlamentul, pentru ca Parlamentului nu i se va oferi posibilitatea sa voteze si atunci nu poate fi aplicata sanctiunea desfiintarii si atunci criza este si mai profunda.”