Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu sustine decizia CNESP, prin care angajatii institutiilor de invatamant, care nu s-au vaccinat, sa fie obligati sa prezine un test la Covid, achitat din cont propriu, odata la doua saptamani. Sefa statului spune ca este fireasca aceasta decizie, atat timp cat vaccinarea este gratuita. Totodata, Maia Sandu sustine ca daca nu va creste rata de vaccinare, exista riscul de a reveni la restrictiile anterioare.

Publicat:02.09.2021, 22:14

Maia SANDU, PRESEDINTE RM:"Consider ca e o decizie corecta, pentru ca se ofera vaccin si ii indemn pe toti sa se imunizeze. In cazul educatiei vorbim, in primul rand de sanatatea copiilor. Sa ne asiguram ca copii si scolile sa nu fie in pericol. Este firesc ca cei care nu doresc sa se vaccineze sa faca test din cont propriu, pentru ca oamenii care nu se vaccineaza blocheaza sistemul medical si asta inseamna ca ceilalti raman fara ingrijirie necesara. Trebuie sa ne asumam anumite responsabilitati."

Intrebata despre functionalitatea acestei decizii in capitala, pe care Ion Ceban a declarat-o anterior nula, presedinta spune ca declaratia primarului nu are nici o influenta asupra acestei decizii.

Maia SANDU, PRESEDINTE RM:"Primarul nu poate sa anuleze decizia comisiei la nivel national. Decizia primarului nu are nici o valoare."

Despre evolutia situatiei pandemice, luand in consideratie ca in fiecare zi numarul de infectari creste, sefa statului spune ca daca nu va creste rata de vaccinare, va trebui de impus restrictii mai dure.

Maia SANDU, PRESEDINTE RM:"Daca nu creste substantial rata de vaccinare va trebui de impus restrictii. Asta automat stopeaza sectorul economic si educatia. Sunt multe sectoare economice care au avut de suferit mult in urma pandemiei."