Și președintele Parlamentului, Igor Grosu a evitat să comenteze cum vor arăta relațiile Chișinăului cu Bucureștiul, dacă George Simion devine președinte, spunând doar că vrea să fie „optimist”. Întrebat ce se va întâmpla cu interdicția candidatului AUR de a intra la noi în țară, dacă acesta va vrea să vină în vizită în Republica Moldova în calitate de președinte al României, Grosu spune că această decizie aparține doar instanțelor de judecată.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Indiferent de ce politicieni ajung să fie aleși de cetățenii româniei, relația dintre Chișinău și București, oricum va fi una privilegiată. Asta eu simt, în asta eu cred. Eu zic să nu sărim înainte, campania încă este înainte, îi dorim succes domnului Nicușor Dan.
- Cum vedeți totuși o relație dintre Chișinău și București în scenariul în care Simion ajunge președintele României?
- Eu vreau să fiu mai optimist. Deobicei, noi basarabenii și românii suntem pasionați de scenarii apocaliptice. Haideți totuși să credem în ceva frumos și bun. Instanța să se pronunțe, toți cei care au dovezi, instituții, persoane fizice să meargă să le prezinte.”
Întrebat dacă mai reprezintă Simion un pericol pentru Republica Moldova, Grosu susține că „toate argumentele” le va expune instanța.
Și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp a spus că pe subiectul dosarelui lui Carp se poate expune doar SIS, acestea fiind clasate și nimeni nu are acces la ele.
Prima interdicție de intrare în Republica Moldova a primit-o în martie 2009, în perioada lui Vladimir Voronin, pentru că ar fi încălcat ordinea publică.
În decembrie 2014 i s-a interzis accesul din nou în țara noastră, fiind dat jos din autocarul de linie ce venea la Chișinău. În 2015, în ajunul unui protest, a fost declarat persoană indezirabilă din motive de securitate națională, decizia fiind anulată ulterior.
În 2018, George Simion a fost declarat din nou persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. S-a invocat un comportament agresiv și neadecvat în postul vamal moldovenesc, precum și motive de securitate. În februarie 2024, Inspectoratul pentru Migrație a anunțat că liderul AUR a fost interzis în Republica Moldova pentru încă cinci ani.