Interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen aplicată primarului Ion Ceban va avea consecințe asupra partidului pe care îl conduce, dar și asupra capitalei, susțin experții. Potrivit analiștilor, ar putea fi afectate relațiile bilaterale dintre autoritățile publice locale, iar Bucureștiul ar putea să nu mai investească în proiecte din Chișinău. Unii experți spun că interdicția lui Ceban este comparabilă cu măsurile luate anterior împotriva liderului AUR, George Simion.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG: „Această decizie, în felul cum a fost luată și formulele utilizate, îmi aduce aminte foarte mult de cazul George Simion care are o interdicție similară în Republica Moldova și Ucraina. Se pare că legăturile pe care le are sau le-a avut domnul primar cu FSB-ul ar fi putut contribui la această decizie. Este o decizie deloc ușoară având în vedere relația pe care a avut-o domnul Ceban cu una dintre componentele guvernului de la București, dar se pare că este o decizie care a fost dictată de interesul siguranței naționale.”

Andrei Curăraru spune că Ion Ceban poate contesta decizia autorităților române, dacă nu este de acord cu aceasta.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG: „Chiar dacă nu există o modalitate în interiorul României, există CEDO și Curtea Europeană de Justiție care îi pot oferi căi de atac. După mine, dacă este un politician veritabil pro-european trebuie să meargă în instanțe, să conteste această decizie, să-și demonstreze nevinovăția, să facă tot ca să semnalizeze guvernului român că nu reprezintă un risc pentru securitatea națională.”  

Consecințele deciziei ministerului afacerilor externe din România se vor răsfrânge și asupra partidului condus de Ion Ceban, dar și asupra capitalei, mai spune expertul politic.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG: „Dacă există tendințe ca partidul său să devină membru al unei familii de partide europene, asta ar putea fi îngreunat. Există consecințe la nivelul relațiilor bilaterale dintre autoritățile publice locale din România și Republica Moldova. Cred că li se va sugera să nu investească în Chișinău și asta ar putea să afecteze și bugetul municipalității. Este și o problemă reputațională pentru domnul Ceban care va trebui în cadrul acestei campanii electorale să explice de ce a fost declarat indezirabil în UE.”

Analistul român, Sorin Ioniță, a declarat pentru Radio Chișinău că decizia de a-i interzice accesul în România lui Ion Ceban ar fi fost luată la inițiativa Bucureștiului, în coordonare cu instituții europene. Analistul spune că decizia vine să marcheze o schimbare de atitudine față de politicienii moldoveni cu agende duble, care pretind a fi pro-europeni, dar au legături cu Kremlinul. Iar analistul Armand Goșu subliniază că interdicția impusă primarului Ion Ceban va bloca accesul la resurse din România.