In briefingul de presa de la 3 noiembrie, Igor Dodon, candidatul la functia de presedinte, s-a adresat alegatorilor, incercand sa-i convinga ca este mai competent decat contracandidata sa Maia Sandu. Intr-un discurs de jumatate de ora, el a facut o serie de afirmatii false, cum ca Maia Sandu ar fi inchis mai multe scoli, primarii, spitale si ca ar fi scos limba rusa din curricula scolara. Datele statistice si informatiile oficiale dezmint falsurile lui Igor Dodon, scrie stopfals.md.

Potrivit stopfals.md, candidatul Dodon si-a tinut discursul pe un ton grav, amenintator si panicard, iar adresarile sale catre diferite categorii de alegatori semana a santaj. Astfel, el a indus mesajul ca in situatia in care Maia Sandu va castiga alegerile prezidentiale, moldovenii nu vor mai avea pensii si salarii. „Provocarea de baza acum este ce urmeaza mai departe. Ce vor obtine  cetatenii Republicii Moldova, daca presedinte al tarii va fi Dodon sau Maia Sandu? Ce se va intampla in tara, va fi stabilitate sau nu? Va fi achitarea pensiilor si salariilor?”, a intrebat Igor Dodon, cu aluzia clara ca doar el poate asigura aceste plati. Si asta in conditiile in care achitarea salariilor si a platilor sociale este in sarcina guvernului, si nu a presedintelui.

FALS: Maia Sandu a inchis 200 de scoli

In continuare, Dodon a facut mai multe afirmatii false si speculatii fara nicio baza factuala si logica. Una din dezinformari este ca Maia Sandu, cand fost ministra a Educatiei, a inchis aproape 200 de scoli. „Cuiva nu-i place de Maia Sandu pentru ca a inchis aproape 200 de scoli. Dar aceste alegeri vor trece, la fel ca si emotiile si slabiciunile cuiva, dar problemele raman”, a spus el la un moment dat, pentru ca ulterior sa scada cifra la 180: „Cine a inchis scolile in peste 180 de sate? Maia Sandu! Ce inseamna acest lucru pentru aceste sate? Lichidarea satelor in Republica Moldova”.

Aceasta afirmatie este falsa. Potrivit datelor Biroului National de Statitistica (BNS), in perioada 2012-2015 (cand Maia Sandu a fost ministra a Educatiei), in Republica Moldova au fost inchise 73 de institutii de invatamant de zi, in mare parte licee cu un numar mic de elevi. In acelasi timp, in procesul de optimizare a institutiilor de invatamant, a fost majorat numarul scolilor primare, dar si al gimnaziilor.

Sursa: BNS

De fapt, Planul de actiuni privind implementarea Conceptiei optimizarii numarului angajatilor din sectorul bugetar in anii 2008-2010 a fost contrasemnat de Zinaida Greceanii, pe cand era in functia de prim-viceprim-ministra si de Igor Dodon, cand acesta era Ministru al economiei si comertului.     

  

 

Captura foto/Sursa: Legis.md

Unele scoli au fost inchise si in perioada mandatului de presedinte al lui Igor Dodon. Aceleasi date ale BNS arata ca in perioada 2016-2020 au fost inchise 36 de institutii de invatamant cu studii de zi. Daca pe timpul cand Maia Sandu era ministra a Educatiei s-a micsorat numarul liceelor, majorandu-se numarul scolilor primare si gimnaziale, in perioada mandatului lui Igor Dodon a fost in scadere si numarul scolilor primare, al celor gimnaziale, dar si al liceelor.

Sursa: BNS

FALS: Dupa scoli, Maia Sandu va inchide spitale

O alta afirmatie falsa enuntata de I. Dodon este ca Maia Sandu, alaturi de alti functionari din alte guverne, intentionau inchiderea spitalelor. „Am stopat lichidarea spitalelor raionale, asa cum o faceau cei din guvernele precedente, asa numita optimizare, numai ca Maia Sandu o facea la scoli, pe urma la spitale”, a spus Dodon la briefingul de presa. Maia Sandu nu a fost ministra Sanatatii ca sa decida optimizarea sau inchiderea spitalelor. In ultimii ani nu a existat nici un plan de inchidere a spitalelor, asa cum spune Dodon, ci s-a discutat despre introducerea managementului administrativ comun in sistemul spitalicesc. Astfel, conform Conceptului reformei spitalelor in Republica Moldova, reforma spitaliceasca nu prevedea inchiderea spitalelor, ci reorganizarea si modernizarea acestora: cele raionale sa capete statut de spitale regionale, altele - de spitale locale. In concept era motivat ca acest lucru ar asigura un standard inalt si uniform al serviciilor spitalicesti pe intreg teritoriul tarii, in special, pentru tratarea afectiunile acute si situatiilor critice (accidente vasculare cerebrale, complicatiile bolii ischemice, traumatismele si traumele asociate).

FALS: Maia Sandu si Ion Sturza au lichidat raioanele si primariile

Igor Dodon a mai afirmat ca Maia Sandu si fostul premier Ion Sturza ar fi realizat reforma teritorial-administrativa de formare a judetelor. „Se discuta mult despre lichidarea raioanelor si a primariilor mici. Eu in calitate de presedinte, si cat ma voi afla in aceasta functie, stimati cetateni, stimati primari, va promit ca nu voi accepta lichidarea raioanelor si a primariilor. Maia Sandu si consilierul ei, fost ex-premier, care e mare analist acum, Sturza, au facut aceasta reforma la inceputul anilor 90. Au lichidat raioanele, s-au dus la judete si au inceput lichidarea primariilor mici. Faceti comparatii si luati decizii”, a spus Igor Dodon.

Si aceasta afirmatie este falsa. Reforma administrativ-teritoriala de care aminteste Igor Dodon nu a fost facuta de Ion Sturza care a detinut functia de premier doar 10 luni, pe parcursul anului 1999. Fuzionarea mai multor localitati in judete, sate si comune a fost realizata intre anii 1998 si 2003, cand Republica Moldova a fost impartita in noua judete, un municipiu si doua unitati teritoriale. In aceasta perioada, Maia Sandu activa in cadrul Oficiului Bancii Mondiale in Moldova si nu era responsabila de aceasta reforma.

O noua Strategie privind reforma adminstratiei publice pentru anii 2016-2020 a fost propusa in timpul guvernului condus de Pavel Filip. Expertii economici si cei in domeniul administratiei publice locale propuneau ca mai multe localitati sa aiba un centru administrativ comun. Desi Legea privind organizarea administrativ-teritoriala prevede ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare se formeaza daca are o populatie, de regula, de cel putin 1500 de locuitori si dispune de mijloace financiare suficiente pentru intretinerea aparatului primariei si a institutiilor sferei sociale, in prezent mai multe sate si comune din Moldova au o populatie mai mica decat cea prevazuta de lege. Potrivit unui studiu analitic al Centrului Expert Grup, scopul principal al acestor fuzionari ar consta in „sporirea eficientei economice in procesul de prestare a serviciilor publice. In acelasi timp, in mai multe tari au fost majorate si dimensiunile unitatilor administrative de nivel superior (regiuni), pentru a obtine economii de scara mai mari si a le face mai competitive la nivel national si international”.

FALS: Maia Sandu a interzis limba rusa in scoli

Igor Dodon a mai afirmat ca Maia Sandu a eliminat limba rusa din curricula scolara, iar acum ea vorbeste in aceasta limba doar pentru a obtine voturile minoritatilor lingvistice. „Limba rusa in tara a fost intotdeauna una de comunicare intre minoritatile lingvistice. Dar unde ati fost anterior cand ati interzis limba rusa, cand ati distrus grupele cu predare in limba rusa din scoli, universitati si din sate?”, a intrebat Dodon.

Nici aceasta afirmatie nu este adevarata. Limba rusa nu a fost eliminata din curricula scolara, ci a fost schimbata din disciplina obligatorie in una optionala, odata cu adoptarea, in 2014, a noului Cod al Educatiei.

„Simbolul pacii” care transmite mesaje razboinice si de ura

La sfarsitul briefingului, Igor Dodon a indemnat alegatorii sa faca alegerea corecta la 15 noiembrie si a parafrazat un cunoscut proverb popular: „Nu schimbati porumbelul din mana pe cotofana de pe gard”. Astfel, el s-a comparat cu un porumbel, pasare cunoscuta ca simbol al pacii, iar pe Maia Sandu a asociat-o cu o cotofana, pasare care simbolizeaza in credinta populara romaneasca cearta si hotia.

Pa pagina de Facebook a Partidului Actiune si Solidaritate a fost publicata o reactie la  acuzatiile care i-au fost aduse Maiei Sandu de catre Igor Dodon: „Dodon a aratat in direct cine a creat toate stirile false din Moldova din ultimii 4 ani si cine este principalul vinovat de instigare la ura in tara noastra”, se spune in mesaj.

Sursa: