Dacă afirmațiile din scrisoarea Veronicăi Dragalin sunt adevărate, acest lcuru poate compromite reforma justiției și, în special, procesul de vetting. De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, invitat aseară la În Profunzime. Din acest motiv, fosta șefă de la anticorupție trebuie să vină cu probe, iar autoritățile cu argumente și explicații, spune expertul. Purtătorul de cuvânt al guvernului neagă că premierul ar fi cerut o listă cu procurori integri.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Cum a ajuns această scrisoare la dumneavoastră pentru că era adresată unui judecător care nu a trecut evaluarea?”
Cristina CIUBOTARU, EX-DIRECTOR ADJUNCT AL CNA: „Judecătorul respectiv este clienta mea. Și ea a primit-o în poșta electronică, respectiv eu când am fost la ședința CSM să-i reprezint interesele am dat citire acestei scrisori pentru a cere recuzarea anumiți membri ai CSM pornind de la aceste fapte care au fost dezvăluite în scrisoare.”
De ce Veronica Dragalin nu a vorbit despre faptul că i s-ar fi cerut o listă cu procurori integri atunci când era șefă la procuratura anticorupție? Este o întrebare care trebuie clarificată, spune ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
Alexandru TĂNASE, EX-PREȘEDINTE CC: "De ce atunci nu a bătut alarma, deoarece având calificarea pe care o are, ea știa exact ce înseamnă și cum se califică astfel de discuții. Asta compromite în general această reformă, dacă această reformă dureroasă a fost lansată pentru a instituit integritatea și a exclude controlul politic, ca pe final să auzim acuzații că, de fapt, întregul proces a rămas sub control politic, vă dați seama cum arată toată situația aceasta.”
Acum, după ce scrisoarea a părut în spațiul public, Veronica Dragalin ar trebui să vină cu probe și să ofere detalii, mai spune Tănase. O altă întrebare este de ce fosta șefă de la anticorupție nu a reacționat atunci când i s-ar fi cerut numele unor procurori integri, care ar putea să treacă vettingul.
Cristina CIUBOTARU, EX-DIRECTOR ADJUNCT AL CNA: Dacă e adevărat sigur că ne-am fi așteptat să o spună mai devreme.
-Să ia măsuri, ne-am fi așteptat, pentru că ea era șefa procuraturii anticorupție.
-Să ia măsuri de care natura? Din momentul în care ea nu este responsabilă pentru vetting.
-Nu, dar i se cere o listă a procurorilor...
-I se cere și ea refuză să o dea, ce ar fi trebui să facă, să pornească urmărira penală...Ideea este că ea nu putea interveni cu instrumentariul său clasic."
Alexandru TANASE, EX-PREȘEDINTE CC: "Ea știa cum trebuie să reacționeze în astfel de situații, nu este necesar să ai o calificare penală ca să îți dai seama că este o chestiune inadmisibilă.
Probabil ar fi fost cazul să fie cumva investigat la nivel parlamentar, la nivel politic, o comisie de investigații pentru a o invita pe doamna Dragalin."
Purtătorul de cuvânt al guvernului Daniel Vodă spune că afirmațiile din scrisoarea semnată de Dragalin sunt minciuni.
Daniel VODĂ, PURTĂTOR DE CUVÂNT AL GUVERNULUI: "Fosta procuroare șef a scris în scrisoarea pe care o discutați neadevăruri. L-a acuzat pe prim-ministrul Recean că i-ar fi solicitat o listă de nume pentru a truca procesul de vetting, este o acuzație pe care premierul Recean o califică ca o minciună gravă, care este necesar să se prezinte dovezi sau să fie retrasă această acuzație nedreaptă."
Alexandru TANASE, EX-PREȘEDINTE CC: "O simplă negare a unei realități nu este suficient în cazul de față. Se cer argumente pentru a infirma în totalitate declarațiile doamnei Dragalin."
Am sunat-o de mai multe ori pe Veronica Dragalin pentru a confirma expedierea acestei scrisori și pentru a afla detalii, dar aceasta are telefonul deconectat.