George Simion, care are interdicție de a intra în Moldova, spune că dacă devine președinte, prima vizită în afara țării pe care intenționeză să o facă va fi la Chișinău. Acesta a contestat interdicția care i-a fost pusă din motive de securitate națională, iar o instanță îi va examina cererea chiar a doua zi după turul doi de scrutin prezidențial, pe 19 mai. Șeful executivului de la Chișinău, care anterior spunea răspicat că Simion reprezintă un pericol la adresa securității Republicii Moldova, a evitat astăzi să comenteze subiectul.
George SIMION, CANDIDAT LA ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN ROMÂNIA: „Este în interesul Ucrainei și a Republicii Moldova ca președintele României să se ducă și să aibă relații bune. Din punctul meu de vedere, am toată deschiderea și cu toată dragostea o să mă duc, dar nu doar la Kiev, ci și la Cernăuți. Și intenționez prima vizită să o fac la Chișinău. Ba chiar înțeleg că am termen de judecată în prima zi de după al doilea tur. Eu cred că lucrurile se vor regla, se vor normaliza.”
Pe de altă parte, șeful guvernului de la Chișinău a evitat astăzi să comenteze acest subiect. Fiind întrebat cum vede colaborarea dintre Chișinău și București, într-un scenariu în care George Simion ar ajunge președintele României după turul doi de scrutin, Dorin Recean a avut un răspuns ambiguu.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Pentru noi este foarte important la București să existe un Guvern și o administrație pro-europeană. O dministrație care ajută Republica Moldova în dezvoltarea țării, dar și pe parcurul nostru european. Restul subiectelor sunt subiecte din instanță.”
Premierul a evitat să facă orice declarație despre Simion și nici nu a pomenit numele acestuia în răspunsurile sale. A evitat să răspundă dacă Simion reprezintă în continuare un pericol la adresa securității Republicii Moldova, așa cum a declarat anterior la emisiunea În Profunzime.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Instituțiile statului au determinat că George Simion fce parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova și acest lucru i-am comunicat și premierului Ciolacu. Ce înseamnă, deschideți-ne niște paranteze? Asta înseamnă că participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova, doar atât. Vorbim despre liderul AUR sau despre formațiune în general că ar putea, pentru că formațiunea are aici un birou? La această etapă este vorba despre liderul AUR.”
Astăzi, la aceeași întrebare, premierul a oferit un răspuns evaziv.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Este o chestiune a instanțelor și urmeză instanța să se pronunțe.”
Coincidență sau nu, luni, pe 19 mai, chiar a doua zi după turul doi al alegerilor din România, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, va examina cererea lui Simion de a-i anula interdicția de intrare în Republica Moldova.
Liderul AUR, George Simion, care acum se vrea președinte al României, a primit prima interdicție de intrare în Republica Moldova în martie 2009, în perioada lui Vladimir Voronin, pentru că ar fi încălcat ordinea publică.
În decembrie 2014 i s-a interzis accesul din nou în țara noastră, fiind dat jos din autocarul de linie ce venea la Chișinău.
În 2015, în ajunul unui protest, a fost declarat persoană indezirabilă din motive de securitate națională, decizia fiind anulată ulterior. În 2018, George Simion a fost declarat din nou persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. S-a invocat un comportament agresiv și neadecvat în postul vamal moldovenesc, precum și motive de securitate. În februarie 2024, Inspectoratul pentru Migrație a anunțat că liderul AUR a fost interzis în Republica Moldova pentru încă cinci ani.