Guvernatorul Bancii Nationale, Octavian Armasu, a fost revocat din functie. Decizia a fost aprobata in aceasta seara la sedinta Parlamentului, dupa audierile privind evolutia dosarului „Furtul Miliardului”. Rezultatele au aratat probleme grave in activitatea conducerii BNM, iar presedintele comisiei juridice a declarat ca Armasu nu si-ar fi indeplinit pe deplin atributiile. Guvernatorul demis nu ne-a raspuns la apeluri pentru o reactie.

Publicat:21.12.2023, 19:16

Olesea STAMATE, PRESEDINTELE COMISIEI JURIDICE, NUMIRI SI IMUNITATI: „Se constata neindeplinirea de catre guvernator a conditiilor de exercitare a atributiilor cu privire la BNM si in temeiul articolului se revoca din functia de guvernator. Prezenta hotarare intra in vigoare la data adoptarii.“

81 de deputati au votat pentru revocarea lui Octavian Armasu din functia de guvernator al BNM.

„Proiectul de hotarare privind revocarea guvernatorului, va rog sa votam, aprobat cu votul a 81 de deputati.”

Armasu a fost numit in aceasta functie in noiembrie 2018. El nu ne-a raspuns la apeluri pentru o reactie. In cursul zilei, deputatul PAS, Radu Marian, a scris intr-o postare pe facebook ca a solicitat demisia guvernatorului Bancii Nationale in urma audierilor din parlament, care au aratat probleme grave in activitatea conducerii BNM, sabotare in recuperarea banilor si mentinerea in functie a unor oameni implicati in frauda bancara.

„In rezultatul audierilor de azi din comisie si din plenul parlamentului care au aratat probleme grave in activitatea conducerii BNM, sabotare in recuperarea banilor, angajarea si mentinerea in functie a unor oameni implicati in frauda bancara, si obstructionarea anchetei, va solicitam demisia, domnule Octavian Armasu”, a scris Marian pe facebook.

In timpul audierilor, pentru inceput, guvernatorul BNM a fost intrebat de ce acelasi avocat care il reprezinta pe fugarul Ilan Sor, este angajat si al BNM.

Lilian CARP, DEPUTAT PAS: „Colenco este numele avocatului care reprezinta BNM in instanta si tot acest Colenco il reprezinta pe Sor in instanta. Noi suntem ca nebunii. Se intampla ca din banii statului, noi platim un avocat al lui Sor care ii reprezinta interesele lui Sor in judecata. Cum se intampla minunea asta, numai la noi in Moldova. Aveti vreo lista cu functionari care sunt cu suspiciuni?”

Octavian ARMASU, GUVERNATORUL BNM: „Avocatul pe care l-ati numit dumneavoastra nu este avocatul Bancii Nationale. Este avocatul pe care l-a angajat un angajat al BNM, iar, conform legii, noi ii restituim cheltuielile. Nu noi decidem ce angajati sa-si ia el. Eu aud reactiile dvs. si le inteleg, dar legea este lege.”

Radu MARIAN, DEPUTAT PAS: „De ce nu l-ati dat afara, nu ati avut puterea sa dati afara un inculpat, un om care a fost arestat in frauda bancara si este aparat de aceiasi avocati care il apara si pe Sor. Domnul Grati, de ce?”

Octavian ARMASU, GUVERNATORUL BNM: „Daca imi aratati exact alineatul din lege in baza caruia eu trebuie sa-l dau pe domnul Grati afara, eu o sa o fac. Eu asa aliniat nu am gasit.”

Totodata, guvernatorul BNM a declarat ca in prezent in institutie mai activeaza persoane care au statut de invinuit in dosarul furtul miliardului.

Octavian ARMASU, GUVERNATORUL BNM: „Oamenii stau in functii pana nu se cere o suspendare sau nu sunt condamnati. Noi nu stam si privim pur simplu aceste lucruri, s-au facut niste reorganizari pentru ca aceste persoane sa nu aiba acces la informatii si sa nu fie conflict de interese cu ancheta care este impotiva lor.”

Marcela ADAM, DEPUTAT PAS: „Dumneavoastra aveti competente de a semnala probleme de legislatie pentru a proteja institutia de persoane nocive? Si daca ati intreprins anumite masuri?”

Octavian ARMASU, GUVERNATORUL BNM: „Eu consider ca ei au dreptul la aparare, au prezumtia nevinovatiei si vina lor trebuie dovedita in instanta. Pana atunci noi gestionam conflictele de interese. Legea trebuie sa prevaleze inaintea emotiilor.”

In cadrul dezbaterilor de astazi, in plenul parlamentului au fost audiati si reprezentantii Centrul National Anticoruptie, SIS, Agentiei de Recuperare a Bunurilor Infractionale si a Ministerului Finantelor. Potrivit deputatilor, audierile in aceasta cauza vor continua la viitoarele sedinte ale parlamentului. 

In dosarul furtul miliardului, 66 de persoane au statut de invinut. Pana acum, doar unul dintre beneficiari, llan Sor, a fost condamnat, dar nici el nu se afla dupa gratii, find fugar de patru ani. Cauza penala care il vizeaza pe Vlad Plahotniuc, care ar fi sustras cei mai multi bani, a ajuns in instanta abia luna trecuta. La noua ani de la „jaful secolului", niciun leu din furtul miliardului nu a fost recuperat. Potrivit procurorilor, s-au pus doar sechestre pe circa 60 la suta din toti banii sustrasi din sistem.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.