Guvernul a facut astazi un pas care pune sub semnul intrebarii viitorul executivului. Cabinetul Sandu si-a asumat raspunderea si a modificat Legea Procuraturii, fara sa mai fie nevoie de votul in Parlament. Conform modificarilor, prim-ministrul va numi cativa candidati la functia de Procuror General. Se intampla dupa ce rezultatul concursului organizat de Ministerul Justitiei a fost anulat.

Publicat:06.11.2019, 18:50

Dupa discursul inflacarat al Maiei Sandu, proiectul de lege a fost supus votului. 

Cu noua voturi din cele 11, proiectul a fost votat de cabinetul de ministri. Asta pentru ca vice-priministrul pentru reintegrare Vasilii Sova a lipsit. Iar ministrul apararii, Pavel Voicu, care a fost inaintat de socialisti s-a abtinut.

Dupa discursul din debutul sedintei de astazi, si dupa ce Ministrul Justitiei a explicat ca Guvernul isi asuma raspunderea pentru aceasta lege, Maia Sandu a suspus votului modificarile. 

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Este adevarat, este un pas riscant, dar noi suntem aici pentru a curata statul, pentru a face ordine in justitie, de asta trebuie sa ne asumam cele mai mari riscuri.”

Totodata, premierul a mentionat ca va lua in considerare candidaturile care si-au depus dosarele la precedentul concurs organizat de Ministerul Justitiei, dar asta nu inseamna ca vor fi alesi candidati doar din randurile lor. In acelasi timp, aceasta nu a fost explicita privind modalitatea prin care va alege candidatii. Intrebata daca va organiza un nou concurs, prim-ministrul a spus ca atunci cand va prezenta lista, va explica si cum au fost alesi candidatii. 

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Acest exercitiu este pe responsabilitatea politica a noastra.”

Potrivit juristului Ion Creanga, premierul Maia Sandu trebuie sa declare in legislativ ca isi asuma raspunderea pentru noile modificari ale legii. 

Ion CREANGA, JURIST: “Dupa care curge termenul de trei zile de depunere a motiunii de cenzura, daca nu va fi depusa o motiune atunci intra in vigoare.” 

In cazul in care motiunea va fi votata de 51 de deputati in legislativ, atunci guvernul Sandu va cadea. Daca motiunea nu va aduna numarul necesar de voturi, legea va intra in vigoare.