Ministerul Finantelor a prezentat ieri, in cadrul sedintei de Guvern, doua proiecte privind granturile acordate de SUA, insa acestea nu au acumulat numarul necesar de voturi. Suma totala nevalorificata e aproape 100 de milioane de dolari.

Publicat:27.05.2021, 09:15

Cele doua proiecte sunt:

1. Grant de 77,6 mln USD: Amendament la Acordul de asistenta privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru o guvernare democratica mai eficienta si mai responsabila.

2. Grant de 90,62 mln USD: Amendament la Acordul de asistenta privind obiectivul de dezvoltare intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru cresterea comertului si investitiilor in sectoarele cheie.

Amendamentele nu au fost votate de Irina Vlah, Bascan al Gagauziei, iar Fadei Nagacevschi nu s-a prezentat la sedinta.

Aureliu CIOCOI, PREMIERUL INTERIMAR: "Sunt granturi substantiale donate de contribuabilul american si e de datoria noastra sa fim suficient de inteligenti pentru a profita la maximum de aceasta oferta generoasa din partea SUA."

Premierul interimar a convocat si pentru astazi o sedinta extraordinara a Executivului, in speranta ca amendamentele vor fi aprobate. Decizia Guvernului a starnit mari nemultumiri din partea unor deputati, care au venit cu reactie dura la decizia Guvernului.

Dumitru ALAIBA, DEPUTAT PAS: "Azi ministrii lui Dodon, socialistii din guvern, au blocat finantare in suma de 100 milioane Dolari SUA. Grant! Bani nerambursabili. Ministerul Finantelor a prezentat doua proiecte care nu au intrunit numarul necesar de voturi. NU au votat doamna Vlah, domnul Gaiciuc, domnul Nagacevschi, din cate inteleg, nici nu a fost la sedinta (sa am iertare daca gresesc, desigur).

Suma totala nevalorificata e aproape 100 mln USD. Acesti bani ar putea fi cheltuiti in folosul cetatenilor. Socialistii au blocat aceasta finantare. Au facut-o intentionat.

Cu fiecare zi in care ei sunt la butoane tara pierde oportunitati de finantare, de dezvoltare, de reforma. Este si asta hotie. Sa privezi tara de viitor. Abia astept sa scapam de ei. Nu le-a mai ramas mult."