Igor Dodon a incalcat grav dreptul la protectia datelor cu caracter personal atunci cand a rostit in public numele primei femei din Moldova infectate cu noul coronavirus. O spun deputatii din blocul ACUM si cei din grupul Pro Moldova, care l-au acuzat pe seful statului de iresponsabilitate. Iar deputatul PPDA, Liviu Vovc, a depus un demers la procuratura, cerand ca Dodon sa fie pedepsit. In tara sunt 500 de persoane cu acelasi nume, se apara responsabilii de la presedintie, care spun ca nu vad care ar fi problema. 

Publicat:10.03.2020, 20:26

Este momentul in care Igor Dodon rosteste in public numele pacientei testate pozitiv la coronavirus, fiind in fata a numerosi jurnalisti. Declaratia a starnit replici taioase in Parlament.

Lilian CARP, DEPUTAT PAS: „Omul face campanie electorala din orice, daca ar fi avut alt nume nu l-ar fi pronuntat. De aici cheama la calm, la responsabilitate, dar vedem ca face declaratii iresponsabile. Eu de cate ori i-am spus: „Igor, lasa bautul si apuca-te de guvernat.”

Octavian TICU, DEPUTAT NEAFILIAT: „Este o alta dovada de nesimtire din partea sefului statului.”

Si deputatii din grupul PRO Moldova sustin ca Igor Dodon a facut o greseala, atunci cand a decis sa faca public numele pacientei. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a sesizat Centrul National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal, solicitand sa fie luate masuri. De cealalta parte, democratii, care sunt in negocieri cu socialistii pentru o eventuala alianta, sustin ca sunt lucruri mai importante care ar trebui sa ne preocupe, iar cei din PSRM spun ca presedintele nu a incalcat nicio lege.

Bogdan TIRDEA, DEPUTAT PSRM: „Eu cunosc asemenea nume si prenume au in Republica Moldova peste 500, daca nu mai mult, de persoane. Veniti cu lista acestor persoane si sa spuneti cine este persoana numele careia a fost divulgata.”

Acelasi raspuns l-am primit de la presedintie.

Am incercat sa vorbim cu responsabilii de la Centrul National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal, dar ni s-a spus sa revenim mai tarziu.