În plin război dus de Rusia în Ucraina, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev au mers la Moscova și au declarat că vor restabilirea relațiilor cu statul agresor. Cei trei s-au întâlnit zilele trecute cu mai mulți miniștri ruși, iar liderul PSRM a mers ulterior și în Belarus. Aceștia au promis că, la iarnă, Moscova ar putea oferi gaz  ieftin și va deschide piața pentru produsele moldovenești, fără a vorbi despre crizele provocate de Rusia prin stopări de livrări de gaze și embargouri. Sunt declarații propagandistice, spun experții, care cred că partidele conduse de cei trei s-ar putea regăsi într-un bloc la parlamentarele din toamnă.

„Viu! 
- Degeaba așteaptă!”

Aceste imagini de la întâlnirea dintre liderul belarus, Alexandr Lukașenco și fostul președinte, cercetat acum penal, Igor Dodon, au fost publicate în weekend. Într-un alt filmuleț de la aceeași întrevedere, Lukașenco vorbește despre aspirațiile Moldovei de a deveni stat membru al Uniunii Europene și ce ar putea urma, în viziunea lui, dacă țara noastră va ajunge parte a comunității europene.

„Nimeni nu vă așteaptă nicăieri.
- Ce credeți, moldovenii sunt așteptați (n. Red în UE) și va fi o atitudine deosebită? Va fi la fel cu produsele agrare, vinul, și așa mai departe.”

Datele publicate de Biroul Național de Statistică arată o altă realitate decât cea pe care o vede liderul totalitar de la Minsk. Exporturile de mărfuri din Moldova spre UE au constituit, în 2024, aproape 70 la sută din totalul de exporturi, în creștere cu 2% față de 2023.

EXPORTURI MOLDOVA 2024

export mărfuri UE      67,3%

exporturi mărfuri CSI  6,8%

Belarus                 2,2%

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG: „Gradul de libertate din Belarus este mult mai drastic limitat decât și în Federația Rusă. Dacă acesta este modelul de dezvoltare pe care și-l dorește domnul Dodon, asta ar însemna vize unice pentru vizite în UE, lipsa practic a comerțului cu întreg continentul eurpean.
03.00- Și Belarus, și Federația Rusă sunt sub sancțiuni europene și americane sunt avansate, colaborarea intensă cu aceste două state ar putea să aducă o bună parte din firmele din RM sub sancțiuni secundare.”

Chiar și așa, Igor Dodon spune că și-ar dori o restabilire a relațiilor atât cu Belarus, cât și cu Federația Rusă.

„Cetățenii moldoveni, o bună parte, îi consideră pe cetățenii din Belarus drept frații lor. 
- Regretăm că în ultimii 3-4 ani nu există o agendă comună între țările noastre. Asta s-a reflectat asupra comerțului, desigur e vorba și de logistica legată de Ucraina.”

Dodon însă nu a menționat nimic despre faptul că relațiile comerciale dintre Moldova și Rusia, dar și Belarus, s-au înrăutățit cu mult înaintea începerii războiului, provocat de Moscova.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG: „Ceea ce nu spune domnul Dodon este că de exemplu, el se întâlnește cu vicepremierul pe transporturi, și nu spune că există o interzicere a tirurilor din RM să se afle pe teritoriul FR. Noi nu putem să exportăm acolo nici măcar logistic pentru că nu sunt create condițiile, au fost îngreunate și făcute punitive de către statul rusesc. Ținem minte cel puțin nouă runde de embargouri economice din 2000 până în 2025.”

Înainte de vizita în Belarus, liderul PSRM a publicat imagini și de la Moscova. El apare alături de fostul bașcan al Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, și fostul prim-ministru din perioada comuniștilor, observat în ultima perioadă de mai multe ori la Moscova, Vasile Tarlev. Cei trei s-au întâlnit cu ministrul rus al transporturilor, cu responsabilii pe energie și pe domeniul agrar. În urma acestei întruniri, Irina Vlah promite, într-un filmuleț, gaz ieftin de la ruși. Nu spune însă că la începutul acestui an, de exemplu, locuitorii din regiunea transnistreană, cu o conducere fidelă Rusiei, au stat în frig timp de o lună, pentru că Moscova a decis să oprească livrările.

„Rusia este gata să ne livreze gaz ieftin, și asta înseamnă că iarna va fi cald, iar facturile vor fi mici. Asta înseamnă că vor fi deschise piețe noi pentru agricultorii noștri, înseamnă că cetățenii noștri vor putea merge la Moscova.”

Promisiunea Irinei Vlah vine însă cu o condiție.

„ Unicul obstacol pe care trebuie să-l depășim sunt cei care se află acum la putere.”

Expertul politic Andrei Curăraru spune că aceste promisiuni propagandistice vin în contextul alegerilor din toamnă.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG: „Sunt mai degrabă create pentru materialele propagandiste pentru promovarea lor ulterioară prin mesajul acestor partide care au fost implicate și care se pare că vor forma un bloc electoral, având în vedere cât de des îi vedem împreună în diferite formate.”