Moldova riscă să repete scenariul de criză de iarna trecută. Asta spune Sergiu Tofilat de la Blocul Împreună, care afirmă că instituțiile responsabile încă nu au început să cumpere stocuri de gaz pentru sezonul viitor, deși prețurile acum sunt mici. Tofilat susține că țările UE și-au făcut deja rezerve în proporție de 40%. Ministrul energiei spune că Energocom ar fi lansat deja prima licitație pentru a cumpăra gaz, dar volumele și prețul sunt ținute în secret.

Sergiu TOFILAT, MEMBRU AL BLOCULUI ÎMPREUNĂ: „Continuăm să monitorizăm situația cu achiziția gazelor și, spre regret, observăm că se repetă greșelile de anul trecut. Problema nu-i la minister, problema e la Guvern. Haideți să vedem ce se întâmplă și să cerem întreprinderea măsurilor, să nu ne trezim iar că nu avem gaz sau că trebuie să ridicăm tarifele.”

Sergiu Tofilat, care este expert energetic, afirmă că procurarea gazului ar fi fost lăsată din nou pe seama Moldovagaz și că practic se repetă scenariul de anul trecut, când volumele necesare nu ar fi fost cumpărate la timp.

Sergiu TOFILAT, MEMBRU AL BLOCULUI ÎMPREUNĂ: „Acum preţul gazelor la burse e la cel mai mic nivel din ultimele 9 luni. Ţările UE deja au început să cumpere gaz pentru iarnă: în luna aprilie rezervele de gaze în depozitele subterane în UE s-au majorat de la 34% la 40%. Deci, ei deja procură gaz. A trecut o lună de când s-a terminat sezonul de încălzire, dar Guvernul tace. Nu înțelegem ce așteptăm? Guvernul a preferat să lase achiziția gazelor pe mâinile Moldovagaz, fix greșeala de anul trecut.”

Ministrul energiei spune, însă, că instituțiile responsabile deja s-ar fi apucat să cumpere gaz.

Dorin JUNGHIETU, MINISTRUL ENERGIEI: „Compania de stat Energocom deja a lansat prima licitație pentru achiziția de gaze naturale pentru sezonul rece din anul curent. 

- Știți detalii despre preț și volume? 

-  E un preț plafon, care este confidențial, care urmărește tendințele pieței, volumele sunt confidențiale. Noi nu putem să comunicăm pe piață toată strategia noastră de achiziție a gazelor pentru că e un subiect destul de sensibil și ar putea fi folosit nu în interesul nostru. 

- Dar există deja o strategie pentru că anul trecut nu era? 

- Există o strategie.”

Anul trecut, volumele de gaz necesare pentru sezonul de încălzire au fost procurate pe ultima sută de metri, iar tarifele pentru consumatori au crescut, deși autoritățile au negat că ar fi existat o legătură directă. Atunci, ministrul energiei și șeful Energocom au fost demiși, fiind acuzați că nu și-ar fi îndeplinit obligațiunile de a asigura țara cu rezerve de gaz din timp. Dorin Recean a cerut și demisia șefului de la Moldovagaz, Vadim Ceban, dar acesta încă nu a plecat din funcție.