Proiectul de hotarare cu privire la Rezolutia Adunarii „Moldova Europeana”, adoptata in Piata Marii Adunari Nationale la 21 mai 2023, a fost aprobat de catre deputati.

Publicat:25.05.2023, 18:23

Documentul declara in continuare ireversibila calea de integrare si aderare europeana drept proiect de prioritate nationala al Republicii Moldova si cheama intreaga societate, inclusiv toate fortele politice, sa dea dovada de maturitate, unitate si solidaritate pentru consolidarea dialogului politic si social in numele interesului national – aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Parlamentul invita societatea civila, partidele politice parlamentare si extraparlamentare sa sprijine neconditionat, indiferent de viziunile lor politice, implementarea cerintelor formulate in Rezolutia Adunarii „Moldova Europeana”, precum si a angajamentelor asumate in cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana din 3 martie 2022. 

De asemenea, sunt invitati liderii de opinie sa comunice oamenilor despre obligatiile si beneficiile Acordului de asociere cu Uniunea Europeana pentru cetatenii Republicii Moldova.

Initiativa legislativa apartine unui grup de deputati din Fractiunea PAS si a fost votata de 55 de deputati.

La 21 mai 2023, in Piata Marii Adunari Nationale s-a desfasurat Adunarea „Moldova Europeana”, un eveniment de importanta nationala, organizat de autoritati la initiativa presedintei Maia Sandu. Cei peste 80 de mii de cetateni din intreaga tara care au participat la eveniment, dar si conationali din 33 de orase europene si-au exprimat sustinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova. Cetatenii prezenti la Adunarea „Moldova Europeana” au votat o Rezolutie, prin care au afirmat aspiratia Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.