Uniunea Europeană ar prefera ca Republica Moldova să adere ca stat reintegrat, cu regiunea transnistreană inclusă în componența sa, însă nu consideră că soluționarea conflictului separatist trebuie să fie o condiție pentru aderare. Declarația a fost făcută de ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unei emisiuni difuzate de Moldova 1.
„Am sugerat ca și autoritățile de facto din regiunea transnistreană să fie informate despre procesul de integrare europeană, pentru că este important ca și ele să fie pregătite pentru dezvoltare în acest context. Dar pentru noi, procesul de integrare europeană și procesul de reintegrare a Republicii Moldova sunt două procese diferite”, a declarat diplomatul european.
Potrivit lui Mazeiks, Bruxelles-ul își dorește o Moldovă membră a Uniunii deja reintegrată, însă nu exclude posibilitatea aderării chiar și în absența unei soluții definitive pentru conflictul transnistrean.
„Nu dorim ca țara să devină ostatică a procesului de reintegrare”, a adăugat acesta.
Declarația vine într-un moment în care autoritățile de la Chișinău promovează tot mai clar ideea că integrarea în UE poate continua independent de reintegrarea teritorială completă. Un precedent adesea invocat este cazul Ciprului, care a devenit stat membru al Uniunii Europene în 2004, deși nu controla partea de nord a teritoriului său.
Totuși, situația Republicii Moldova este mai complexă, având în vedere prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană și riscurile de securitate asociate acestui conflict înghețat.