Un sistem de comandă și control care va monitoriza spațiul aerian al țării și sisteme de apărare cu rază scurtă de acțiune, vor fi oferite Moldovei de către UE prin pachetul de sprijin în valoare de 60 de milioane de euro. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, aflată într-o vizită oficială la Chișinău a spus că echipamentel vor fi livrate cât de curând. În același timp, șefa diplomației UE a menționat că țările membre vor sprijin țăra noastră și în lupta cu atacurile hibride în contextul alegerilor din toamnă și va trimite o echipă de experți în acest domeniu.

Kaja KALLAS, VICEPREȘEDINTELE COMISIEI EUROPENE: “Sunt încântată să anunț că astăzi am căzut de acord pe un pachet suplimentar în valoare de 60 de milioane de euro pentru RM ca și parte la eforturilor extinse pentru a consolida reziliența RM împotriva amenințărilor externe. Acest lucru include de asemenea consolidarea capacităților de apărare pentru a preveni dronele și rachetele rusești care cad pe teritoriul Republicii Moldova.”

Din acest pachet de sprijin, care face parte din Instrumentul European pentru Pace, anunțat și anterior de oficiali europeni, ar urma să fie cheltuite 20 de milioane de euro pentru sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit unui comunicat al ministerului apărării, banii vor fi cheltuiți pentru asigurarea țării noastre cu vehicule blindate, destinate armatei, dar și un sistem de comandă și control, care va îmbunătăți capacitatea de supraveghere antiaeriană a țării. ホn același timp, vor fi achiziționate sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, care vor intercepta drone ce zboară la altitudini mici de până la 10-20 km. Vicepreședintele comisiei europene, care a ținut ieri o conferință de presă alături de șefa statului, a spus că acest ajutor va fi livrat în curând, însă nu a oferit prea multe detalii. 

Kaja KALLAS, VICEPREȘEDINTELE COMISIEI EUROPENE: “Cred că achizițiile vor începe curând. Există anumite limitări de piață, eu nu pot să vă dau date concrete.”

Țara noastră are nevoie de astfel de sisteme, ținând cont că de la începutul războiului declanșat de Rusia, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost invadat de mai multe ori de drone rusești, iar la începutul acestui an un aparat de zbor chiar a explodat pe teritoriul țării noastre. UE ne va ajuta și în războiu hibrid dus de Rusia în Moldova mai ales în preajma alegerilor. Moscova a arătat nu o singură dată că vrea să mențină influența în țara noastră. 

Kaja KALLAS, VICEPREȘEDINTELE COMISIEI EUROPENE: "Moscova a avut implicații directe în Republica Moldova, începând cu șantajul energetic, cu campania de dezinformare, încălcările repetate ale spațiului aerian al RM."

În acest sens, țările membre sunt gata să ofere sprijin Moldovei la alegerile parlamentare din toamnă. 

Kaja KALLAS, VICEPREȘEDINTELE COMISIEI EUROPENE: "Țările membre sunt gata să sprijine Moldova în garantarea securității proceselor electorale. La solicitarea autorităților din Moldova, UE va desemna o echipă de răspuns rapid împotriva amenințărilor hibride pentru a consolida capacitatea instituțională și pentru a sprijini eforturile de a asigura funcționarea adecvată a infrastructurii electorale și pentru a preveni dezinformarea online."

Maia Sandu a dat de înțeles că țara noastră va avea nevoie de această asistență pentru a asigura un proces electoral democratic și liber.  

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Colegii europeni vor lucra cot la cot cu experții moldoveni pentru a consolida capacitatea noastră de a preveni aceste tentative de manipulare, pentru ca fiecare cetățean să poată vota liber, fără frică, fără minciuni. De votul din toamnă depinde viitorul unei întregi generații și supraviețuirea Moldovei ca stat liber și democratic."

Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a efectuat în această săptămână prima sa vizită la Chișinău de la instalarea sa în funcție. Oficialul european a avut mai multe întrevederi cu reprezentanții conducerii țării. Vizita oficialului s-a încheiat aseară, după conferința pe care a ținut-o alături de Maia Sandu.