Echipele de negociere ale Parlamentului European si Consiliului UE au ajuns, marti seara, la un acord in privinta numirii Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european.

Publicat:25.09.2019, 08:41

„Echipele de negociere ale Parlamentului si Consiliului au ajuns la un acord in privinta numirii Laurei Codruta Kovesi in fruntea noului Parchet European. Negocierile intre Parlamentul European si Consiliu asupra noului procuror-sef al Parchetului European au avut loc incepand din aceasta primavara. Echipa de negociere a Parlamentului a sustinut-o pe doamna Kovesi pe toata durata negocierilor, in ciuda opozitiei ministrilor UE pana de curand”, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

Juan Fernando Lopez Aguilar, presedintele Comisiei pentru libertati civile, a tinut sa o laude pe Kovesi si a precizat ca aceasta va deveni una dintre femeile lider ale UE: „Doamna Kovesi este alegerea perfecta pentru functia de procuror-sef european. Are competente profesionale desavarsite. Mai mult, Romania nu detine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kovesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii”.

„Suntem foarte bucurosi de faptul ca doamna Kovesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o institutie puternica si credibila. Doamna Kovesi este deosebit de competenta, cu un palmares impresionant de realizari in lupta impotriva coruptiei cu o flexibilitate remarcabila si mult curaj”, a declarat, la randul sau, presedintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier.

Vicepresedintele Comisiei pentru libertati civile, Maite Pagazaurtundua, a sustinut ca noua institutie, Parchetul European, va avea un rol cheie in pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE: „Prin alegerea doamnei Kovesi in functia de procuror-sef european, Parchetul European isi va putea incepe acum activitatea pentru a asigura mai multa siguranta si protectie cetatenilor. Noua institutie va avea un rol cheie in pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE - numai infractorii vor fi nelinistiti in urma acestui acord.”

Acordul asupra numirii lui Kovesi ca procuror-sef trebuie formalizat acum de catre Parlament si Consiliu.

„Parchetul European (EPPO), care se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism. Pana in acest moment, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participa inca (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca) se vor putea alatura in orice moment. Parchetul European va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant”, se mai arata in comunicatul Parlamentului European.

Sursa: