La o saptamana dupa ce Curtea Constitutionala a scos partidul Sor in afara legii, fugarul Ilan Sor, care se ascunde de justitie in Israel, anunta crearea unui bloc. Acesta sustine ca doua partide, necunoscute in Moldova, i s-au alipit deja. Autoritatile nu au venit deocamdata cu o reactie. Expertii spun ca formatiunile care au anuntat ca vor sa faca parte din bloc ar avea legaturi cu Rusia, iar prin crearea acestui bloc, Sor isi va putea finanta in continuare actiunile sale in Moldova.

Publicat:26.06.2023, 13:41

Ilan SOR, FOST DEPUTAT: „Am luat decizia de a forma Blocul politic cu denumirea Sansa, Obligatii, Realizari. Denumirea prescurtata este Blocul „S.O.R”. Scopul blocului are doua obiective: de a obtine victoria la alegerile locale, prezidentiale si parlamentare a Republicii Moldova.”

Fugarul Ilan Sor, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul furtul miliardului, spune ca el va fi liderul blocului si ca sunt doua formatiuni care vor sa faca parte din acesta - partidul politic “Ai nostri” si “Forta de alternativa si salvare a Moldovei.”

Daria FIODOROVA, LIDERUL PARTIDULUI “AI NOSTRI”: „Eu sunt reprezentantul partidului “Ai nostri”. Am creat partidul acum doi ani, pentru a schimba tara in una mai buna.”

Alexandru BESCHIERU, LIDERUL PARTIDULUI FORTA DE ALTERNATIVA SI SALVARE A MOLDOVEI: „Cu drag am acceptat aceasta oferta, pentru ca moldovenii trebuie sa inteleaga ceea ce inseamna sansa, obligatiuni, realizari. 

Partidul „Forta de Alternativa si Salvare a Moldovei” a fost creat acum un an. Expertii spun ca Alexandru Beschieru, liderul acestei formatiuni, a fost si anterior in anturajul lui Sor.

Andrei CURARARU, EXPERT POLITIC: „Vedem un fost activist de partid de la Partidul Sor, Alexandru Beschieru, cel mai semnificativ ce putem spune despre el este ca are experienta vasta de lucru in serviciile funerale, ori ar fi si ceva legat de acest viitor bloc de partide.”

Valeriu PASA, EXPERT POLITIC: „Este fondat de un tip care s-a remarcat in spatiul public prin faptul ca a fost candidat pe lista partidului SOR la alegerile parlamentare.”

Cat despre cealalta formatiune, „Ai nostri”, aceasta ar avea legaturi stranse cu Federatia Rusa, fiind o creatura a FSB-ului rusesc, spune expertul Valeriu Pasa.

Andrei CURARARU, EXPERT POLITIC: „La momentul in care se anunta lansarea partidului era condus de Mihail Ahremtev, foarte cunoscut in legatura cu tirajarea fake-urilor promovate de fortele pro-ruse. Si chiar denumirea partidului, cumva, reprezinta o trimitere la organizatiile de tineret din Federatia Rusa.”

Expertii spun ca blocul politic ii va da lui Ilan Sor mai multe posibilitati in ceea ce priveste finantarea activitatii acestuia in Republica Moldova, dar, totusi, pun sub semnul intrebarii inregistrarea acestuia.

Valeriu PASA, EXPERT POLITIC: „Eu cred ca cei de la CEC nu vor inregistra un astfel de Partid Politic pentru ca este in mod absolut o eludare a hotararii Curtii Constitutionale. Exista temei suficienti pentru a refuza inregistrarea unui bloc politic cu nume similar cu partidul declarat in afara legii.”

Am solicitat o reactie din partea ministerului Justitiei si a Guvernului, dar deocamdata nu am primit un raspuns. Partidul Sor a fost scos in afara legii saptamana trecuta. Potrivit deciziei Inaltei Curti, deputatii partidului devin independenti, fara dreptul de a se afilia altor formatiuni. Si primarii isi vor continua mandatele ca independenti. Reprezentantii formatiunii au declarat ca decizia este ilegala si ca o vor contesta in instantele internationale.