Vlad Plahotniuc, reținut la începutul săptămânii în Grecia, este cercetat în Moldova în mai multe cazuri de rezonanță, inclusiv în cel privind furtul miliardului. Pentru nicio infractiune nu a ajuns să fie condamnat, nici măcar în lipsă. După 6 ani de la fuga din țară, doar unul dintre dosarele penale a ajuns în instanță. Experții spun că procesele în cazul acestuia sunt tergiversate, iar o cauză ar fi prezența în sistemul justiției a oamenilor care îi apără interesele lui Plahotniuc.
Vlad Plahotniuc este considerat unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Dosarul frauda bancară, în care este vizat, a ajuns în instanță acum doi ani și este examinat în lipsa acestuia. Numele lui Plahotniuc este legat și de alte două dosare – Metalferos și cel privind procurarea frauduloasă a blanchetelor pentru pașapoarte. După 6 ani de când Plahotniuc a fugit din țară, aceste două dosare se află încă la etapa urmăririi penale. Expertul watchdog, Alexandru Bot, spune că examinarea cauzelor este tergiversată prin diferite scuze.
Alexandru BOT, EXPERT WATCHDOG: „Din explicațiile procuraturii generale am înțeles că este vorba despre mai multe procese de judecată inițiate de avocații lui Plahotniuc, a fost contestată decizia judecătorului de instrucție de a autoriza transmiterea dosarului în instanță. S-au găsit mai multe scuze, dar eu cred că, cunoscând modul de activitate a procurorilor, se găseau suficiente pârghii de a evita aceste tertipuri și de a accelera aceste procese. Respectiv, sigur că este o întrebare deschisă care încă nu are un răspuns amplu.”
Alina RADU, DIRECTORUL ZIARULUI DE GARDĂ: „Parcă s-a schimbat puțin legislația, parcă s-a făcut un pic de vetting, pre-vetting, parcă au apărut niște oameni noi, dar sistemul nu este capabil să miște rapid lucrurile și în mod special dosarele de mare rezonanță.”
Jurnalista Alina Radu susține că deși aparent sistemul justiției a fost reformat, în interior ar mai fi rămas oameni care îi apără interesele fostului lider PD.
Alina RADU, DIRECTORUL ZIARULUI DE GARDĂ: „Dacă ne uităm la modul în care nu doar dosarele lui Plahotniuc, dar și a oamenilor din anturajul lui s-au mișcat, dacă vedem că oamenilor din anturajul lui nu li s-a întâmplat nimic, atunci putem bănui că printre judecătorii și procurorii mai noi și reformați, există oameni cu interese ascunse, plătiți și întreținuți de clanul lui Plahotniuc.”
Alexandru BOT, EXPERT WATCHDOG: „Poate fi vorba despre faptul că domnul Plahotniuc mai are oameni acolo, dar pentru asta și a fost inițiate aceste procese de reformă amplă și vetting în rândul procurorilor pentru a evita anumite influențe din partea fostelor guvernări. Se vede că și această reformă trenează și repsectiv rezultatele le vedem prin faptul că se tergiversează procesele în privința lui Plahotniuc.”
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, crede însă că dosarele nu au fost transmise în judecată până acum pentru că sunt destul de complicate.
Alexandru TĂNASE, EX-PREȘEDINTELE CC: „Nu sunt dosare obișnuite unde există o victimă și un infractor, se investighează în mod specific. Nu cred că explicația în tergiversare, nu trebuie căutată neapărat că el ar avea oameni în sistem. Cel mai probabil este vorba despre complexitatea acestor cauze. În momentul în care se va decide extrădare, instanțele naționale ar avea mai multe finalități să finalizeze aceste cauze.”
În dosarul frauda bancară, unicul care a fost transmis în instanță, fostul lider PD este acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari și riscă 15 ani de pușcărie. Procurorii anticorupție au mai anunțat că au pus sechestru pe bunuri ale lui Plahotniuc în valoare de circa 1 miliard de lei. În dosarul Metalferos, Plahotniuc este învinuit de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, acuzații pe care, prin intermediul avocaților, le-a negat. El este vizat și în dosarul sacoșa neagră.
Și în dosarul privind procurarea frauduloasă a blanchetelor pentru pașapoarte. De asemenea, având mai multe identități și pașapoarte false, Plahotniuc este învinuit și într-un dosar privind falsificarea actelor de identitate. Am încercat să aflăm la ce etapă se află aceste dosare și de ce durează atât de mult urmărirea penală, dar responsabilii de la Procuratura Anticorupție ne-au spus că vor reveni cu detalii. La începutul săptămânii, instituția a precizat doar că în cadrul cauzelor penale aflate la faza de urmărire penală, în privința lui Plahotniuc au fost emise 3 mandate de arest valabil.