Scoaterea imunitatii deputatilor si confiscarea averilor nejustificate ale functionarilor de stat - sunt primele proiecte pe care le va propune Partidul Actiune si Solidaritate chiar din primele sedinte ale Parlamentului. Liderul interimar PAS, Igor Grosu, sustine ca formatiunea sa are deja pregatit un set de legi care sa contribuie la combaterea coruptiei si reforma justitiei, inclusiv initiativa care prevede ca judecatorii si procurorii sa fie verificati din exterior.

Publicat:16.07.2021, 19:15

Igor GROSU, LIDER INTERIMAR PAS:"Deci, pana la urma, PAS va veni cu un proiect de lege pentru ca sa se renunte la imunitatea deputatilor? - Sigur. Pentru inceput noi il vom trimite la CC pentru avizare, ca asta e procedura si asta ne spun juristii. Dupa ce primim avizul de la CC, vom reveni in parlament si il vom propune pentru discutii, pentru consultari, avizari in comisii si pentru votare.

Potrivit lui Igor Grosu, aceasta initiativa ar face parte din pachetul de legi pregatit pentru combaterea coruptiei. Iar un alt proiect prevede confiscarea averii dobandita ilicit de catre functionarii publici.

Igor GROSU, LIDER INTERIMAR PAS:„Cel care este vizat trebuie sa demonstreze cum a agonisit aceste bunuri, averi si asa mai departe. Si pentru asta e nevoie de modificare in Constitutie. Vom parcurge aceeasi procedura ca si in cazul proiectului cu imunitatea.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„- Si daca nu veti avea sprijin in Parlament, sprijinul necesar, pentru ca asta inseamna pentru unii sa-si fure caciula, ce faceti? Referendum, ce faceti?"

Igor GROSU, LIDER INTERIMAR PAS:"O sa dea curs initiativei noastre, o sa cautam alte modalitati, alte solutii juridice. 

 - Adica noi nu vom auzi ca nu am avut sprijin in Parlament?

 - Nu, noi o sa ajungem sa constatam faptul ca instrumentul confiscarii functioneaza."

Igor Grosu sustine ca aceste legi vor contribui si la reformarea justitiei, care va fi facuta asa cum au promis in campanie.

Igor GROSU, LIDER INTERIMAR PAS:„Evaluarea externa a judecatorilor si procurorilor. Apropo, asta inca o initiativa legislativa cu care o sa venim foarte, foarte repede. Procuratura Anticoruptie trebuie sa o facem dupa modelul DNA-ului, sa se ocupe de coruptia mare, de adus acolo procurori bine documentati.”

„Procurorul General? - Avem si aici intrebari... 

 - „Veti cere demisia lui Stoianoglo? - Noi vom analiza performanta si activitatea Procuraturii si altor institutii care trebuie sa faca justitie in tara asta.”

Printre prioritati se numara si majorarea pensiei minime.

Igor GROSU, LIDER INTERIMAR PAS:„Noi o sa facem tot posibilul ca la 1 octombrie pensia cea mai mica sa fie 2000 de lei.”

Presedintele interimar PAS sustine ca o parte din bani pentru asta sunt in buget, iar o parte vor veni din exterior dupa ce vor indeplini toate conditionalitatile si vor debloca asistenta din partea UE.

Igor GROSU, LIDER INTERIMAR PAS:„In Parlament exista codul vamal care e votat in prima lectura, deci va trebui de revenit, proiecte care vizeaza ANI-ul, modificari in legislatie care sa nu permita functionarilor sa ascunda sau sa nu declare toata averea.”

Urmatorul pas, spune Grosu, va fi sa atraga resurse pentru sate, iar aici nu va conta culoarea politica a primarilor. Presedintele interimar PAS sustine ca echipa sa va opta si pentru adoptarea unui nou cod electoral, unde va fi introdusa prin lege interzicerea transportarii organizate la sectiile de votare, votul electronic si prin corespondenta.