Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plângău, critică guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate, după scandalul privind criminalii care au ieșit din pușcării din cauza unui proiect de lege votat în Parlament. 

„PAS a decis să o facă pe Olesea Stamate țap ispășitor pe tema criminalilor care au ieșit din pușcării din cauza unui proiect de lege votat în Parlament. Au invocat că s-a comis un ,,abuz de încredere”. Cred că cel mai mare ,,abuz de încredere” l-a comis întreaga noastră societate când a preferat timp de 4 ani la rând să închidă ochii la multe prostii, crime și greșeli comise de acest partid”, a scris Plîngău pe pagina sa de facebook.

Totodată, el susține că au fost eliberați din pușcării cei mai odioși criminali din istoria Republicii Moldova.  

„Eu mă aștepta, de la autorități să iasă cu măsuri, cu modificări de legi, cu declarații care ar liniști frica din societate. În schimb, ca de fiecare dată, au găsit un țap ispășitor. Deja-i ridicol. Prostia și incompetența lor devine tot mai puțin amuzantă și chiar periculoasă pentru întreaga societate. Sigur, deja mai puțin contează, dar aceste prostii se întâmplă și din cauza că avem cea mai netransparentă guvernare conform rapoartelor internaționale”, a mai scris Plîngău.

PAS a venit cu reacție pe pagina sa de facebook, după mai multe acuzații aduse în adresa partidului, după eliberarea celor doi interlopi.

„Din cauza unor lacune create deliberat în legislație, dar și din cauza unor abuzuri în sistemul de justiție, au fost create premisele eliberării din penitenciare a unor persoane periculoase condamnate la detenție pe viață. Unele prevederi ale legii au fost inserate pentru a servi la eliberarea unor deținuți cu infracțiuni excesiv de grave.

Am constatat, în urma analizei atente a întregului proces, că fosta șefa a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate Olesea, a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților din închisoare. Odată introdusă în legea amnistiei posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani - a devenit posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91 alin. (4) lit. b), care permit liberarea condiţionată a celor care au ispășit ⅔ din termen,” se arată în comunicat.

Decizia de eliberare a acelor doi a fost luată de judecătoria Orhei cu sediul la Rezina de același magistrat. Potrivit reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a atacat decizia la Curtea de Apel, eliberarea celor doi a fost posibilă în baza articolului 91 care oferă deținuților pe viață șansa să-și revizuiască pedeapsa după ispașirea unui anumit termen. 

Articolul 91, care este prevăzut în codul penal din 2002, oferă posibilitatea deținuților pe viață să-și reducă termenul de pedeapsă după 25 ani de detenție. La baza deciziilor de eliberare a celor doi a stat inclusiv o caracteristică bună a penitenciarului din Rezina. Experții în justiție spun că decizia judecătorului este una tehnică. 

Citeste si : Unii dintre cei mai temuți criminali din Moldova, bănuiți de comiterea mai multor asasinate. Ce știm despre Sinegur și Radulov, interlopii eliberați? Imagini din arhiva PRO TV - VIDEO 

Disputele în jurul eliberării celor doi criminali din închisoare au apărut în spațiul public după ce fostul procuror și candidat la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a scris despre asta pe pagina sa de facebook. Stoianoglo acuză partidul de guvernare că ar fi permis grațierea și eliberarea mai multor criminali și interlopi periculoși, făcând aluzie la anumite modificări făcute în 2021 la legea amnistiei. Experții juridici nu văd probleme legate de legislație.