Cinci bărbați au rămas fără cetățenia Republicii Moldova după ce s-au înrolat benevol într-o unitate militară rusă, dislocată ilegal în stânga Nistrului. Potrivit președinției, procedura de retragere a cetățeniei a fost inițiată de Agenția Servicii Publice, în baza unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate. Decretul prezidențial a intrat în vigoare și poate fi contestat în instanță.

Potrivit purtătorului de cuvânt al președinției, Igor Zaharov, procedura de retragere a cetățeniei pentru cele cinci persoane a fost inițiată în urma unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate.

Igor ZAHAROV, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL PREȘEDINȚIEI: „Procedura de retragere a cetățeniei pentru cele cinci persoane a fost inițiată de Agenția Servicii Publice, în urma unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit verificărilor efectuate de SIS, aceștia s-au înrolat voluntar în forțele armate ale unui stat străin, mai exact într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.”

Cei cinci bărbați sunt născuți în Republica Moldova și au vârste cuprinse între 39 și 51 de ani. Este vorba despre Eduard Mocusei, Nicolai Ovsov, Alexandr Prihodcenco, Andrei Sablicov și Denis Ștefanov. Jurnaliștii de la Zona de Securitate au reușit să-i identifice pe trei dintre aceștia. Eduard Mocusei declară pe rețelele sociale că locuiește în Dubăsari. Pe profilul său apar fotografii realizate la Tiraspol și în Molovata Nouă. Într-una dintre imagini apare drapelul Federației Ruse și mesajul „Îi susținem pe ai noștri”. 

Nicolai Ovsov figurează într-un material publicat de portalul Novosti Pridnestrovia în 2018, unde apare drept antrenor la clubul sportiv „Krasnaya Zvezda”, activând chiar în incinta bazei Grupului Operativ de Trupe Ruse de la Tiraspol. Denis Ștefanov a fost identificat pe o rețea socială rusească, unde își indică drept loc de reședință orașul Tighina. 

Decretul semnat de Maia Sandu poate fi contestat în instanța de judecată. Legea spune că cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit-o fraudulos, s-a înrolat benevol în forțe armate străine, a săvârșit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esențiale statului. Retragerea cetățeniei Republicii Moldova persoanei nu produce nici un efect asupra cetățeniei soțului/soției și copiilor ei.