O decizie a Curtii Constitutionale, din 6 august 2020, o obliga pe Maia Sandu sa inainteze deputatilor Guvenul propus de PSRM daca e constituita o majoritate parlamentara formalizata.  In caz contrat, sefa statului, risca sa fie suspendata si demisa din functie.

Publicat:11.02.2021, 14:45

Textul HOTARARII: "In sensul articolului 98 alin. (1) din Constitutie, marja discretionara a Presedintelui Republicii la desemnarea candidatului pentru functia de Prim-ministru este limitata. In cazul in care este constituita o majoritate parlamentara absoluta formalizata, Presedintele Republicii este obligat sa desemneze candidatul inaintat de aceasta majoritate pentru functia de Prim-ministru. In cazul in care nu este constituita o majoritate parlamentara absoluta formalizata, Presedintele Republicii este obligat ca, dupa consultarea fractiunilor parlamentare, sa desemneze un candidat pentru functia de Prim-ministru, chiar daca fractiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa. 

In sensul articolelor 89 si 91 din Constitutie, in cazul in care Presedintele Republicii refuza sa desemneze candidatul pentru functia de Prim-ministru inaintat de majoritatea parlamentara formalizata, aceasta situatie trebuie solutionata prin prisma articolului 89 din Constitutie, care prevede suspendarea din functie si demiterea Presedintelui Republicii. Pentru aprecierea faptului daca refuzul Presedintelui Republicii de a desemna candidatul pentru functia de Prim-ministru, propus de majoritatea parlamentara, reprezinta o fapta grava, in sensul articolului 89 alin. 

Prezenta hotarare este definitiva, nu poate fi supusa niciunei cai de atac, intra in vigoare la data adoptarii si se publica in Monitorul Oficial al Republicii Moldova."