Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat ca cei 10 directori pe care i-a avut Calea Ferata au dus la falimentul institutiei. Totodata, sefa statului anunta ca pe parcursul timpului au fost deschise 20 de dosare, dar niciunul nu a fost dus pana la capat, ceea ce i-a incurajat si pe altii sa fure de la CFM. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.
Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: "Au fost 10 directori si in functie de directori au fost si pierderi, cine a reusit a furat mai mult. Sunt 20 de dosare deschise pentru coruptie, niciunul nu a fost dus pana la capat. Nu a vrut nimeni sa se ocupe de aceste dosare de coruptie si asta i-a incurajat pe directori sa delapideze fondurile de acolo. Mii de oameni nu-si iau salariile si statul a pierdut de acolo tot ce exista. Exista si riscuri externe. Suntem intr-o regiune dificila si trebuie sa construim aceste institutii. Peste tot trebuie sa avem institutii care monitorizeaza si previn riscurile. SIS a fost folosit ca sa lupte cu opozitia, cu presa pe timpul lui Plahotniuc, la fel si alte institutii."
Saptamana trecuta, comisia parlamentara care a analizat situatia de la intreprindere a prezentat un raport care a aratat ca in ultimii zece ani, Calea Ferata a Moldovei a fost delapidata de aproximativ un miliard de lei. In prezent, CFM are datorii de peste 800 de milioane de lei, dintre care peste o suta de milioane sunt la plata salariilor pentru cei 6500 de angajati.
Oamenii au protestat anterior in fata Parlamentului si a Presedintiei, cerand demisia directorului intreprinderii si achitarea salariilor. In ianuarie conturile Caii Ferate au fost blocate dupa ce Curtea de Conturi a publicat un raport in care se arata ca in perioada 2018-2019 intreprinderea a fost administrata defectuos.