Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat un interviu in exclusivitate pentru Digi24. In dialogul avut cu jurnalistul Digi24, Cristina Cileacu, Maia Sandu a spus ca serviciile secrete de la Moscova, impreuna cu partidele pro-ruse din Republica Moldova sunt in spatele protestelor din ultima vreme si ca Rusia se foloseste de nemultumirile oamenilor pe fondul scumpirilor uriase, pentru a destabiliza Guvernul de la Chisinau.

Ultimul update: 02.11.2022, 09:04 Publicat:02.11.2022, 08:54

Cristina Cileacu: Maia Sandu, presedintele Republicii Moldova, bine ati venit la Digi24. Va multumesc mult pentru acest interviu. 

Maia Sandu, presedintele Republicii Moldova: Bine v-am gasit. 

Cristina Cileacu: Doamna presedinte, Republica Moldova resimte din plin efectele razboiului din Ucraina. In primul rand vorbim despre energie, pentru ca energia pe care ucrainenii o exportau nu mai poate sa ajunga in Moldova din cauza faptului ca rusii le bombardeaza centralele electrice. Este o alta problema cu spatiul aerian. Rachetele ruse care se indreapta spre teritoriul ucrainean traverseaza spatiul aerian al Moldovei. O racheta a cazut pe teritoriul tarii dumneavoastra. Sunt proteste care va vizeaza in mod direct si care va cer demisia atat dumneavoastra, cat si guvernului prooccidental de la Chisinau. Si intrebarea este daca Republica Moldova, in acest moment este o tara pe teritoriul careia se desfasoara un razboi hibrid de catre Federatia Rusa? 

Maia Sandu: Este foarte clar pentru toti, ca acest razboi purtat de Federatia Rusa, acest razboi hibrid se intampla pe teritoriul Republicii Moldova. Si el a inceput nu de azi, de ieri. Razboiul pe care l-a pornit Rusia impotriva Ucrainei a amplificat probleme de tot felul. Ati vorbit despre situatia energetica. Republica Moldova importa toate resursele energetice si atunci cand preturile la resursele energetice au explodat din cauza acestui razboi. noi suntem cei mai vulnerabili. Acum este si problema furnizarii, asigurarii tarii cu gaze sau cu energie electrica. Uneori este greu pentru noi, chiar si la preturi mari sa asiguram tara cu aceste resurse. Altfel, este foarte dificil ca sa putem sa facem fata acestor preturi, si asa cum spuneam, este afectata si economia. De aici inflatia foarte mare, si forte inclusiv politice, forte politice pro-ruse care si au dat mana cu grupari corupte din Republica Moldova si care incearca sa rastoarne aceasta guvernare. Pentru ca (aceste forte - n.red.) nu doresc sa putem sa continuam reformele, sa facem ordine in justitie, sa avem institutii anticoruptie puternice, pentru ca aceste forte nu vor ca noi sa mergem spre Uniunea Europeana asa cum ne-am propus. 

Cristina Cileacu: Si in aceste conditii despre care ati vorbit, ar fi dispusa Republica Moldova sa renunte la neutralitatea sa? Aveti suficienta majoritate sa schimbati, de pilda, Constitutia in acest sens? 

Maia Sandu: Nu avem majoritate in Parlament sa schimbam Constitutia, si, in general, pentru a schimba aceasta prevedere din Constitutie e nevoie de sprijin popular. Or, de-a lungul timpului in Republica Moldova discursul politic a fost pentru aceasta neutralitate care vedem ca nu ne protejeaza. Deci, avem acest acest risc major de securitate pe care il simtim in fiecare zi. In acelasi timp, suntem un stat democratic, vrem sa consolidam democratia, si conteaza ce cred cetatenii. Facem tot ce putem sa mentinem siguranta cetatenilor, chiar si in acest context dificil, dar avem nevoie de sprijinul Romaniei. Avem nevoie de sprijinul partenerilor nostri ca sa putem sa oferim in continuare siguranta securitate cetatenilor Republicii Moldova. 

Cristina Cileacu: Sa ne intoarcem putin la criza energetica despre care ati vorbit deja. Republica Moldova este dependenta in continuare de gazul rusesc care vine in cantitati din ce in ce mai mici pe teritoriul tarii dumneavoastra. De asemenea, este o alta problema cu livrarile de energie dinspre Transnistria inspre Moldova. Guvernul separatist de acolo a anuntat deja ca va scadea livrarile de la 70%, undeva la 27 de procente. Ce solutii aveti de iesire din aceste situatii extrem de complicate? 

Maia Sandu: Nu avem un contract pentru luna noiembrie nici pentru aceste cantitati reduse, cu centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreana. Nu mai putem cumpara din Ucraina, asa cum se intampla pana sa fie bombardate retelele electrice ale Ucrainei. Si atunci putem sa cumparam de pe piata europeana. Uneori, acolo sunt preturi inaccesibile pentru noi. Ne bucuram de sprijin din partea Romaniei, si vrem sa putem sa contam in continuare pe aceste achizitii de energie electrica pentru ca sa putem sa mentinem stabilitatea si ca sa putem sa ramanem si o parte a lumii libere, pentru ca acesta a fost mesajul principal dincolo de tema cresterii reprezentarii femeilor in politica, la conferinta de astazi, de la Parlament. Mesajul meu catre Romania a fost ca ne dorim sa ramanem parte a lumii libere. Ne asumam costurile acestei libertati, dar avem nevoie in continuare de ajutor si suntem foarte recunoscatori pentru tot sprijinul pe care l-am obtinut pana astazi. 

Cristina Cileacu: Si care ar fi acest sprijin? Practic din discutiile pe care le-ati avut astazi, atat cu presedintele Iohannis, cat si cu premierul Ciuca, cand anume devin practice aceste discutii, cand vine sprijinul pe care Romania continua sa il ofere Republicii Moldova? 

Maia Sandu: Acest sprijin vine la noi in fiecare zi. La Chisinau trebuie sa gasim solutii pentru ziua urmatoare, de unde asiguram toate cantitatile de energie electrica sau de gaze naturale. Si in ultimele saptamani am reusit sa cumparam inclusiv de pe piata romaneasca energie electrica. Doar ca in momentul in care se reduc furnizari din alta parte, de la Cuciurgan, sau furnizor de gaze din partea Gazpromului, chiar daca avem un contract pe care Gazpromul nu il indeplineste, cu fiecare zi avem necesitati noi sau situatii diferite, si de aceea in continuare speram ca vom putea sa cumparam de pe piata energiei electrice si piata gazelor din Romania cantitatile necesare. 

Cristina Cileacu: Si in afara de Romania, ce alt sprijin mai asteptati, din partea cui? 

Maia Sandu: In aceasta perioada foarte complicata, noi ne dorim sa investim in securitatea energetica a tarii, ca sa nu ne pomenim intr o criza de acest fel si peste 3-4 ani, si putem sa discutam mult aici de ce am ajuns sa fim atat de vulnerabili. Pentru ca guvernele precedente nu si-au batut capul sa diversifice sursele de asigurare cu energie, nu au investit in energie regenerabila. Noi, in pofida acestor greutati pe care le avem, in pofida costurilor foarte mari pe care le platim pentru resursele energetice, vrem sa reusim sa pornim, si am pornit deja proiecte importante care sa ne asigure securitatea energetica in viitor. Aici contam pe Uniunea Europeana si pe alti parteneri externi care sa ne ajute sa initiem si sa implementam proiecte inclusiv, sau in mare parte vorbim despre energia regenerabila. Noi construim si o linie de inalta tensiune care va lega Chisinaul de Bucuresti. Avem mai multe proiecte importante pe care trebuie, repet, sa le realizam in pofida greutatilor prin care trecem astazi.

Cristina Cileacu: Intre timp, vedem ca sunt proteste la Chisinau. Sunt proteste in spatele carora se afla partidul unui oligarh care a fost sanctionat de Statele Unite. Statele Unite au impus, de altfel, sanctiuni impotriva catorva oligarhi din Republica Moldova, acestor oligarhi despre care vorbim. Ilan Sor traieste in momentul de fata in exil. El este si acuzat de faptul ca a furat un miliard de dolari din banii publici ai tarii dumneavoastra. Cum vedeti aceasta ingerinta, practic, a Federatiei Ruse - pentru ca sunt deja documente care arata ca in spatele acestor proteste care va cer demisia se afla de fapt Federatia Rusa - in politica interna a tarii dumneavoastra? 

Maia Sandu: Dintre gruparile corupte care au furat foarte multi bani din Republica Moldova si serviciile secrete ale Federatiei Ruse, partidele pro-ruse din Republica Moldova care au acelasi scop si anume destabilizarea Republicii Moldova. Aceste aceste grupari folosesc nemultumirea cetatenilor, si e firesc sa fie oamenii nemultumiti atunci cand inflatia este atat de inalta, atunci cand preturile au crescut atat de mult. Repet, preturile. Tarifele la gazele naturale in Republica Moldova au crescut de sapte ori in ultimele 12 luni si sunt de doua ori mai mari decat tariful pe care il plateste consumatorul din Romania. Aceste clanuri corupte folosesc nemultumirea cetatenilor ca sa provoace aceste actiuni de destabilizare. Noi intelegem care este obiectivul lor. Pentru noi este foarte important sa reusim in eforturile noastre de reformare a justitiei in eforturile de consolidare a independentei institutiilor de combatere a coruptiei. Pentru ca coruptia a fost o mare problema pentru Republica Moldova, si din cauza acestei coruptii suntem astazi inclusiv in aceasta situatie energetica dificila, pentru ca banii nu au fost investiti in proiecte de securitate energetica, au fost furati si folositi pentru scopuri personale. Stim ca este greu. In acelasi timp suntem determinati sa aparam democratia, oamenii. Sunt in drept sa protesteze, dar atunci cand la proteste se folosesc bani furati, bani murdari, si cand aceste proteste au ca scop rasturnarea ordinii constitutionale, atunci evident ca institutiile statului trebuie sa intervina si sa protejeze cetatenii. 

Cristina Cileacu: Aveti un mesaj pentru Rusia in aceasta privinta, avand in vedere ca sunt deja in documentele serviciilor secrete care dovedesc ca este in spatele acestor miscari din Republica Moldova. 

Maia Sandu: Mesajul nostru este acelasi, vrem sa ne fie respectata suveranitatea, vrem sa ne fie respectata integritatea teritoriala. Vrem sa ne fie respectata alegerea si alegerea noastra este sa construim o tara democratica si sa continuam drumul nostru spre Uniunea Europeana, pentru ca noi credem ca doar in Uniunea Europeana avem sansa sa ramanem si sa consolidam un stat democratic, si sa consolidam aceasta democratie. 

Cristina Cileacu: Din partea populatiei, cu toate aceste crize pe care le urmarim, plus ingerinta Rusiei dispusa sa plateasca, dupa cum vedem, oameni sa iasa sa protesteze in strada, la ce va asteptati din partea oamenilor din Republica Moldova? Cumva o sa asistam la un exod al populatiei inspre Romania sau inspre alte state ale Uniunii Europene? 

Maia Sandu: Noi o sa continuam sa ajutam cetatenii, spuneam mai devreme, pe cei cu venituri mici si o sa sa cream conditii pentru cei care care vor sa ramana acasa sa faca afaceri. Chiar daca astazi este destul de complicat si exista foarte multa incertitudine, in special incertitudinea care vine din cauza acestui razboi al Federatiei Ruse impotriva Ucrainei. Sunt multi oameni care inteleg de ce au crescut preturile. Sunt multi oameni care inteleg cine este de vina pentru razboiul din Ucraina, dar exista in continuare si oameni care se lasa pacaliti. Propaganda este o problema mare in Republica Moldova. Dezinformare este o mare problema. Noi incercam sa consolidam capacitatea institutiilor statului care trebuie sa lupte cu aceasta dezinformare. Incercam sa imbunatatim cadrul legal, dar sunt inca multe lucruri de facut, si problema propagandei va ramane pentru o perioada o problema serioasa. 

Cristina Cileacu: Intreb absolut toti politicienii din afara Romaniei care vin la Digi24, un singur lucru de cand a inceput razboiul din Ucraina, si anume de ce este important sa continuam toti, dupa posibilitatile pe care le avem, sa ajutam Ucraina? 

Maia Sandu: Pentru ca daca nu ajutam Ucraina sa reziste, ne intrebam unde va merge mai departe Federatia Rusa. Merge pana la Nistru, va merge pana la Prut, va merge mai departe. Este foarte clar ca acest razboi este un pericol pentru noi toti, pentru libertatea noastra a tuturor, in special in aceasta regiune. Dar nu doar Rusia a sperat ca Ucraina va fi lasata singura. Ucraina a dat dovada de un curaj nemaipomenit, dar trebuie ajutata in continuare, pentru ca Ucraina lupta pentru libertatea noastra, a tuturor. Noi stim acest lucru, facem ce putem. Am ajutat si ajutam in continuare refugiatii din Ucraina. Incercam sa participam la aceste linii de solidaritate, pentru ca sa ajutam economia Ucrainei. Dar astazi Ucraina are nevoie de noi toti. 

Cristina Cileacu: Doamna presedinte, cat de vulnerabila este in momentul de fata Republica Moldova in fata Federatiei Ruse?

Maia Sandu: Republica Moldova este foarte vulnerabila. Am vorbit mai devreme despre vulnerabilitatea energetica. Aceasta poate sa duca la instabilitate care provoaca saracie si probleme sociale si economice. Republica Moldova, asa cum am vorbit la inceput, nu are umbrela de securitate, si aceasta problema nu putem sa o rezolvam peste noapte, dar in acelasi timp putem sa gasim formule. Chiar daca nu avem aceasta aceasta umbrela de securitate, putem sa gasim formule care ar oferi mai multa certitudine si siguranta cetatenilor nostri. Republica Moldova este vulnerabila in continuare si noi credem ca doar atunci cand va ajunge in marea familie europeana atunci ne vom putea simti in siguranta.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Sursa: