Maia Sandu, presedintele Republicii Moldova, a vorbit in „Interviurile lui Vitalie” despre situatia tensionata din estul Ucrainei, dar si despre preocuparile actuale ale statului pe care il conduce.

Publicat:21.01.2022, 15:57

Toata lumea este atenta la ce se intampla in estul Ucraina pentru ca suntem ingrijorati de securitatea din zona, dar si de securitatea energetica. Despre toate acestea discutam cu presedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu.

Vitalie Cojocari: Ati avut un mesaj catre cetateni, in care le-ati vorbit despre consumul mai rational de gaze, de curent electric si despre criza profunda energetica cu care se confrunta acum Republica Moldova. Spuneati in acest mesaj ca „pretul la energie nu ar trebui sa fie mai important decat suveranitatea tarii”. Doamna presedinte, cine atenteaza, concret, la suveranitatea Republicii Moldova?

Maia Sandu: In contextul acestei crize, care este complicata pentru Republica Moldova asa cum este pentru alte tari, dar mai ales pentru noi, aici veniturile fiind mai mici decat in tarile europene, se discuta despre tot felul de scenarii sau despre optiuni pe care le-ar avea Republica Moldova, despre faptul ca guvernarea ar trebui sa obtina un pret mai mic de la Gazprom decat cel pe care l-a obtinut, si aici am facut apel la toti sa fim corecti, sa nu se manipuleze opinia publica. Autortatile au obtinut un pret care a putut fi obtinut in aceste conditii dificile cand preturile pe piata europeana sunt foarte inalte.

Vitalie Cojocari: Care au fost conditionalitatile pe care Gazprom le-a pus pentru a semna acel contract?

Maia Sandu: Guvernul este cel care a negociat, eu am avut cateva discutii cu reprezentanti ai Federatei Ruse in perioada acelei crize si discutiile mele au fost despre necesitatea continuarii negocierilor si a modificarilor unei solutii, pentru ca va amintesc, nu doar ca plateam un pret foarte mare pe perioada negocierilor, dar mai exista si problema volumului insuficient pe care il furniza Gazprom si de aici o sumedenie de probleme pentru Republica Moldova. Dar, intreaga noastra echipa a reusit sa tina departe de discutii alte subiecte decat cele propriu-zise care se refereau la contractul pe gaze.

Maia Sandu: „Avem si noi scenarii pe care le consideram si ne pregatim aceste scenarii”

Vitalie Cojocari: Toata lumea se uita acum la conflictul acesta mocnit din Ucraina de est si se intreaba daca exista posibilitatea declansarii unor actiuni armate in zona. Dumneavoastra ce informatii aveti?

Maia Sandu: Noi monitorizam situatia si, bineinteles, suntem foarte ingrijorati. Institutiile noastre sunt vigilente. Avem si noi scenarii pe care le consideram si ne pregatim aceste scenarii, dar ne dorim asa cum isi doreste toata lumea sa se identifice solutii pasnice la nivel regional de catre fortele internationale, astfel incat sa nu trebuiasca sa punem in aplicare masurile pe care le pregatim pentru aceste scenarii.

Vitalie Cojocari: Si ne puteti spune care ar putea fi cateva scenarii ca sa intelegem cum se pregateste Republica Moldova?

Maia Sandu: Aceste scenarii sunt explicate si discutate de catre experti in domeniu si sunt bine cunoscute pentru toata lumea, exact aceste scenarii le analizam si noi. Tinem legatura cu partenerii nostri, ne informam, si din studiile pe care le fac si din informatiile pe care le au partenerii nostri, dar, in general, nu este nimic confidential, scenariile, repet, pe care le auziti discutate in presa internationala si regionala acestea sunt si scenariile pe care le examinam noi.

Vitalie Cojocari: In Transnistria, Rusia are o forta armata. Care sunt efectivele militare ale Federatiei Ruse in Transnistria? Cati soldati sunt acolo, cat de bine sunt dotati?

Maia Sandu: Informatia noastra este neoficiala, pentru ca institutiile constitutionale, organele noastre, nu au acces la acest teritoriu din stanga Nistrului si, repet, aceste informatii sunt altfel decat oficiale si exista o problema majora in a vorbi despre asta. In general, prezenta trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova sunt in contradictie cu constitutia si cu prevederea de neutralitate a Republicii Moldova. Acest subiect, aspectul retragerii trupelor ruse, este un aspect permanent pe agenda bilaterala cu Federatia Rusa, dar este si un subiect pe care il abordam la toate forurile internationale pentru a obtine sprijin de la comunitatea internationala pentru retragerea trupelor de pe teritoriul nostru.

Vitalie Cojocari: Pana acum se vorbea despre Armata a 14-a, acum se vorbeste din zona rusa despre trupe de mentinere a pacii. Cati soldati acolo? Ce informatii are Chisinaul despre acest lucru?

Maia Sandu: Repet, pentru ca aceste informatii nu sunt exacte si nu sunt oficiale, nu as vrea sa vin cu speculatii in acest format.

Vitalie Cojocari: Aceste forte armate, asa cum le prezinta Rusia, sunt de mentinere a pacii? Cum le califica Republica Moldova?

Maia Sandu: Prezenta armatei ruse este in contractie cu statutul de neutralitate si cu prevederile constitutionale si respectiv noi optam si vom continua sa optam pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Vitalie Cojocari: O informatie care a aparut in presa din Vest si in care erau citate surse ale serviciilor secrete din Ucraina spunea ca se pregatesc anumite provocari contra propriilor soldati din Transnistria si Donbas pentru a da vina apoi pe, respectiv pe Ucraina sau pe alte forte. Aveti asemenea informatii?

Maia Sandu: Institutiile noastre monitorizeaza situatia inclusiv in regiunea transnistreana si in acest moment nu avem informatii care sa demonstreze ca acolo se intampla alte lucruri decat se intamplau in trecut. Deci, nimic diferit in comportamentul fortelor ruse din regiunea transnistreana decat ce am vazut de-a lungul timpului in tot acesti ani de cand sunt prezente acolo.

Vitalie Cojocari: Exista un scenariu in care se vorbeste despre un atac asupra Ucrainei care ar putea veni din Transnistria. Dumneavoastra ce stiti?

Maia Sandu: Noi monitorizam foarte serios situatia acolo si pentru moment nu exista motive de ingrijorare. Ele exista, insa, generate de prezenta acestei armate, dar nu s-a observat nimic in aceste zile si saptamani, dar asta nu inseamna ca lucrurile nu se pot schimba, de aceea noi ramanem vigilenti in continuare.

Vitalie Cojocari: Cum ajung acele forte in Transnistria, o enclava nerecunoscuta de nimeni, pentru ca este neclar acest lucru. In ce masura reuseste Rusia sa isi sprijine prezenta armata in Transnistria?

Maia Sandu: De cativa ani de cand nu se mai poate face schimb de persoane, asa cum se intampla in trecut, se pare ca Federatia Rusa implica cetateni ai Republicii Moldova in locuitori ai Transnistriei in acest proces de schimb. Aceasta este explicatia si informatia pe care o avem noi.

Vitalie Cojocari: Ce s-a intamplat in Transnistria atunci cand a fost acel razboi? A fost un conflict etnic, unul economic, a fost o agresiune din partea Rusiei? Cum calificati razboiul din Transnistria?

Maia Sandu: Razboiul din Transnistria a fost o tentativa de a opri procesul de obtinere a independentei Republicii Moldova. Fortele care si-au dorit ca noi sa devenim independenti de Uniunea Sovietica au incercat sa opreasca acest proces si, din pacate, existenta acestui conflict transnistrean reprezinta impedimente serioase in dezvoltarea Republicii Moldova, reprezinta impedimente pe drumul nostru european. Bineinteles, este o sarcina importanta pentru noi sa gasim o solutie, dar aceasta solutie trebuie sa pasnica, diplomatica, trebuie sa o solutie care respecta integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova si reintegrarea trebuie sa rezulte intr-un stat functional. Aceste trei elemente sunt extrem de importante.

Vitalie Cojocari: Ati spus „anumite forte”, puteti sa identificati care sunt acele forte?

Maia Sandu: Este foarte clar pentru toti ca Federatia Rusa a trimis oameni in aceasta actiune impotriva Republicii Moldova.

Maia Sandu: „Dialogul nostru cu Rusia este complicat, dar necesar”

Vitalie Cojocari: Care este relatia acum a Republicii Moldova cu Federatia Rusa?

Maia Sandu: Noi avem un dialog complicat, dar necesar, si pe agenda noastra sunt multe subiecte. Unele speram sa reusim sa avansam mai repede, altele sunt mai complicate. Am discutat despre problema retragerii trupelor ruse, exista si problema lichidarilor munitiilor de la Cobasna. Eu cred ca noi avem un dialog incipient pe acest subiect si imi doresc foarte mult sa reusim sa avansam, pentru ca prezenta munitiilor de la Cobasna este un pericol pentru toata regiunea. De asemenea, rezolvarea conflictului transnistrean este un subiect pe care il discutam cu Federatia Rusa in contextul Formatului 5+2, pe aceasta platforma. Avem si probleme de ordin economic. Ne-am dori sa eliminam anumite restrictii pe care le intampina exportatorii nostri care vor sa exporte pe piata Federatiei Ruse. Avem multi cetateni ai Republicii Moldova care muncesc in Federatia Rusa si respectiv trebuie sa ne ingrijim de mai multe aspecte care tin de conditiile de munca, de asigurarea cu pensii. Repet, este un dialog complicat, dar necesar.

Vitalie Cojocari: Cat de mare este acest depozit de la Cobasna?

Maia Sandu: Este foarte greu sa spunem, pentru ca nu am mai avut acces la acest depozit de decenii, si acum este greu sa spunem ce a mai ramas, care este starea acestor munitii, dar este foarte clar ca acest depozit este foarte mare si riscurile sunt foarte mari. Sper ca Federatia Rusa intelege acest lucru si sper ca vom putea avansa pentru a incepe procesul de lichidare a acestor munitii.

Vitalie Cojocari: Republica Moldova este un stat neutru si totusi exista scenarii ca daca Rusia ataca Ucraina, Republica Moldova ar putea avea granita directa cu Rusia. Luati in calcul integrarea Republicii Moldova in structurile NATO?

Maia Sandu: In primul rand, sper foarte mult sa nu se ajunga la o actiune militara si sa nu se intample un astfel de lucru. In al doilea rand, Republica Moldova este o tara neutra, dar asta nu inseamna ca noi trebuie sa ne izolam sau ca noi ne izolam. Este dreptul suveran al poporului sa decida cum isi asigura securitatea si asta scrie Constitutia. In acelasi timp, din 2006, avem program de cooperare cu NATO, iar de curand a fost actualizat acest program care ne ajuta sa modernizam sectorul de securitate si sectorul apararii, si, dincolo de asta, avem programe de sprijin cu Romania, cu Statele Unite, cu alte tari ale Uniunii Europene. Vom continua sa avem programe de sprijin pentru a ne consolida sistemul de securitate si de aparare.

Vitalie Cojocari: Se vorbeste de foarte multa vreme despre o posibila intalnire Maia Sandu - Vladimir Putin. Mai este posibila? In ce masura negocieri in acest sens se poarta intre Kremlin si Chisinau?

Maia Sandu: Nu se poarta necogieri pe acest subiect, se discuta la nivel de Guvern, la nivel de diferite institutii, pe subiecte concrete. Chiar in acesta saptamana a fost in vizita la Moscova o echipa de la Ministerul de Externe pentru a discuta mai multe subiecte, inclusiv cele pe care le-am mentionat mai devreme. Deci, exista un dialog si continuam sa lucram la diferite nivele ale institutiilor publice pe subiecte concrete.

Vitalie Cojocari: Fortele politice pe care le reprezentati au castigat alegerile din Republica Moldova marsand pe o idee a anti-coruptiei. Ati spus ca toti cei care au furat din bugetul Republicii Moldova urmeaza sa stea la puscarie. Acum sunt dati in cautare internationala fosti politicieni care au condus Republica Moldova. Aveti idee unde se afla acestia? De exemplu Vladimir Plahotniuc. Care sunt pasii pe care urmeaza sa ii faca structurile de justitie pentru a lupta cu coruptia?

Maia Sandu: Este adevarat. Cetatenii ne-au ales in aceste functii in primul rand ca sa combatem coruptia si ca sa reforam justitia si aceasta reforma este una dintre cele mai importante pe agenda guvernarii. Cred ca cel mai important lucru care s-a intamplat este ca in fruntea tarii, la coonducerea tarii, avem oameni cinstiti si cunoastem cum s-au intmplat lucrurile in anii precedenti, cand cei de la guvernare erau cei care puneau la cale schemele de coruptie prin care au delapidat din banii publici sute de milioane sau chiar miliarde de euro. Pe subiectul marilor corupti, a fugarilor, se lucreaza in special din partea procuraturii, dar din pacate va mai dura, pentru ca pe de-o parte trebuie sa refacem reforma justitiei, sa ne asiguram ca toti cei care ancheteaza aceste cazuri de coruptie sunt oameni cinstiti. Acest proces acum incepe, de curatare a sistemului judecatorec si al procuraturii de oameni corupti. Mai trebuie sa avansam in aceste cazuri de coruptie mare, ca sa extradati cei care au reusit sa plece si mai ales sa recuperam macar o parte din banii pe care i-au furat.

Despre cazul Plahotniuc

Maia Sandu: Pe fiecare caz in parte se lucreaza. In cazul lui Plahotniuc, din ce cunoastem noi se ascunde in Turcia. Aici gasesc mai ciudata pozitia Interpolului care a fost solicitat deja de cativa ani sa il puna in cautare internationala, dar inca nu a facut acest lucru. Amintesc ca Plahotniuc este beneficiarul a multor scheme de coruptie, dar mai ales a fraudei bancare in valoare de 12% din PIB. Repet, este cam ciudata aceasta atitudine sau lipsei de decizie a Interpolului in raport cu Plahotniuc, dar stiu ca se lucreaza si la nivel bilateral cu fiecare tara, acolo unde stau ascunsi cei mai mari escroci ai Republicii Moldova. Inclusiv in discutiile pe care le am eu cu omologii mei atunci cand discutam cu guverne, cu sefi de tari, solicitam acest ajutor si chiar la acel forum organizat de Casa Alba in decembrie am vorbit despre necesitatea de a aborda problema in complex, pentru ca multi oameni politici din tari cu institutii slabe ca Republica Moldova ajung sa fuga in tari cu democratie consolidata, ajung sa isi duca banii in aceste tari, iar pentru noi este foarte greu sa recuperam acesti bani fara contributia institutiilor de drept din aceste tari. Apelul meu a fost sa lucram impreuna pentru ca oamenii nevoiasi sau cu venituri mici din Republica Moldova sa isi poata recastiga banii care le-au fost furati.

Sursa: