Oameni din sistemul de justiție și al penitenciarelor au abuzat de amendamentele la legea amnistiei și este nevoie să fie identificați cei care au comis aceste abuzuri, susține președintele Maia Sandu, care a promulgat anterior legea amnistiei și modificările făcute.
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Amendamentele la Legea amnistiei sunt cele care au creat riscuri și vulnerabilități. Vulnerabilități care au fost abuzate de diferiți oameni din sistem. Și acum trebuie dusă până la capăt și făcută riguros cercetarea în raport cu cei care au comis aceste abuzuri: mă refer și la justiție, și la cei din sistemul penitenciarelor.”
În acest context, șefa statului menționează că organele responsabile trebuie acum să vadă de ce s-a modificat legea.
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „De ce s-a intervenit cu aceste amendamente, de ce nu s-a făcut o analiză a riscurilor pentru că știm cu toții , nu este o noutate că aceste riscuri există, pentru că justiția nu este reformată până la capăt și știm că și în ANP avem încă cazuri când oamenii nu își îndeplinesc corect responsabilitățile. Trebuie analizate și se va analiza pe ambele părți cine și de ce s-au produs aceste lucruri.”
După scandalul legat de legea amnistiei în urma căruia Olesea Stamate a fost dată afară din PAS, deputații partidului de guvernare au votat de urgență în două lecturi o lege care oprește procesul de eliberare a deținuților pe viață din închisori.
Potrivit noilor prevederi, un deținut condamnat la închisoare pe viață nu va putea obține concomitent schimbarea pedepsei și eliberarea condiționată înainte de termen. De asemenea urmează să fie modificată și legea amnistiei.
Până atunci Curtea Constituțională a suspendat temporar aplicarea unor prevederi din legea amnistiei adoptate în 2021. Mai exact, a fost oprită, pe o perioadă de timp, aplicarea prevederilor care permiteau comutarea detenției pe viață la o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Decizia Înaltei Curți vine în urma sesizării depuse ieri de procurorul general, Ion Munteanu.