Rezultatele alegerilor din România sunt subiect de speculații pentru politicienii pro-ruși, spun analiștii. Liderul socialist, Igor Dodon, distribuie activ mesaje în care vorbește despre faptul că votul a fost fraudat, iar autoritățile din Republica Moldova s-ar fi implicat direct în acest proces. Sunt mesaje provocatoare, menite să creeze ură și tensiuni, iar centrul de comandă ar fi Federația Rusă, afirmă experții.
Igor DODON, LIDER PSRM: „După o săptămână de la alegerile prezidențiale din România, spiritele sunt în continuare destul de încinse. Avem mai multe mesaje că românii au o atitudine separată, specială, nu tocmai prietenoasă față de cetățenii noștri moldoveni. Vedem ce se întâmplă pe rețelele de socializare. Avem mesaje că unii parteneri comerciali chiar întrerup relațiile făcând trimiere la rezultatele votării.”
Acesta este unul din o mulțime de astfel de mesaje publicate în ultima perioadă de Igor Dodon pe paginile sale de socializare. Liderul socialist încearcă să propage ideea că alegerile din România au fost fraudate, acuzând reprezentanții conducerii Rpublicii Moldova de implicare directă în acest proces. Responsabilii de la Președinție au negat aceste acuzații și le-au combătut, sugerând că Dodon ar face jocul Moscovei. Același lucru spun și reprezentanții partidului de guvernare.
Aurica JARDAN, PURTĂTOAREA DE CUVÂNT A PREȘEDINTELUI PARLAMENTULUI: „Oricât de mult ar încerca unii politicieni care servesc Kremlinul, fie de la Chișinău, fie din afara țării, oamenii de pe ambele maluri ale Prutului vor rămâne solidari, uniți și se vor prețui. Relația noastră cu România este deasupra emoțiilor electorale, avem o istorie comună și un viitor european comun, nu ne pot despărți și învrăjbi megafoanele Moscovei.”
Analiștii politici spun că ar fi vorba, de fapt, de o campanie mai amplă de mesaje provocatoare, dirijată de Federația Rusă, și care are loc în paralel atât în Republica Moldova, cât și în România.
Mihaela SIREȚEANU, EXPERTĂ ÎN RELAȚII EXTERNE, POLITICĂ ȘI ALEGERI: „Aceste declarații sunt absolut false, scopul acestor declarați este anume de a incita ura și de a porni și intensifica aceste tensiuni între cele două maluri ale Prutului. Aceste mesaje au ca scop dezbinarea.”
Ștefan BEJAN, ANALIST POLITIC WATCHDOG.MD: „Rusia și exponenții ei de aici de la Chișinău sunt îngrijorați de faptul că între Republica Moldova și România are loc o apropiere fără precedent. Noi vedem zilnic proiecte reale, concrete, nu lozici și desene pe pereți, vedem poduri, vedem proiect în domeniul energetic ceea ce ajută Republica Moldova să devină tot mai puțin dependentă de resursele energetice din Federația Rusă și să fie tot mai legată de UE și asta deranjează mult la Moscova. De aceea Igor Dodon și alți exponenți ai propagandei ruse vin cu astfel de mesaje și încearcă să creeze zâzanie.”
Valul de ură este amplificat de către persoane angajate ca să distribuie mesaje cu un anumit conținut și o anumită retorică, spun analiștii.
Mihaela SIREȚEANU, EXPERTĂ ÎN RELAȚII EXTERNE, POLITICĂ ȘI ALEGERI: „Da, în mediul online, aceste frustrări pe care le vedem noi, unele vin de la oameni, ceea ce este absolut de înțeles, dar este și o proporție mare de boți, chiar s-a descoperit că în aceste alegeri prezidențiale au fost 15-18% la sută din conturi care au fost boți în România și asta se vede în toate țările.”