Director al Departamentului CSI, al Ministerului rus de Externe, Alexei Polisciuc acuza Chisinaul de retinerea unor militari rusi care trebuiau sa ajunga in Transnistria pentru a asigura pacea pe teritoriul transnistrean, scrie ria.ru.

Publicat:21.07.2022, 13:08

„Politistii de frontiera din Moldova au retinut in repetate randuri ofiteri rusi pe Aeroportul din Chisinau, care se indreptau spre Transnistria pentru a asigura pacea din acea zona,” a declarat Alexei Polisciuc.

Diplomatul a subliniat ca nu au fost explicate motivele retinerii.

„Consideram astfel de actiuni ca fiind neprietenoase si trebuie sa raspundem corespunzator”, a adaugat Polisciuc.

Declaratia a fost facuta la o masa rotunda care a avut loc la Consiliul Federatiei Ruse, dedicata participarii Rusiei in operatiunea de mentinere a pacii si numita „30 de ani de stabilitate in regiune”.

La randul sau, adjunctul sefului principal al Fortelor Terestre Ruse, Igor Sokorenko, a subliniat ca Moldova incearca in toate modurile sa impiedice noi livrari de echipamente si echipamente militare rusesti catre Transnistrea. Acesta a mentionat ca Chisinaul mizeaza pe uzura inevitabila a bazei materiale de care dispune armata rusa.

„Aceasta situatie se datoreaza din motiv ca a fost inchisa sectiunea transnistreana a frontierei de stat ucrainene-moldovenesti de catre Kiev si denuntarii acordului cu Rusia privind tranzitul unitatilor militare ale Federatiei Ruse si marfurilor militare prin teritoriul Ucrainei. Ministrul rus al Apararii nu a primit un raspuns din partea autoritatilor din Moldova de a organiza consultari pe aceasta tema”, a subliniat el.

Totodata, acesta a mentionat ca Moscova a propus in repetate randuri inlocuirea procedurii permisive de intrare in Moldova cu una de notificare, insa toate propunerile au ramas fara raspuns.

Dupa cum a mentionat asa zisul lider din stanga Nistrului, Vadim Krasnoselski: „Fortele de mentinere a pacii din armata rusa trebuie sa ramana in regiune transnistreana ca garanti ai pacii.”

„In niciun caz conflictul nu ar trebui sa escaladeze in Transnistria. Escaladarea conflictului din Transnistria atrage teoretic nu doar Moldova, ci si alte state membre NATO. Prin urmare, pe teritoriul Transnistriei, in cazul declansarii unui conflictul, este posibil ca Rusia sa se ciocneasca direct cu statele NATO”, a explicat el.

Astazi, se implinesc 30 de ani de la semnarea unui acord privind principiile solutionarii pasnice a conflictului armat din Transnistria, documentul a fost semnat la 21 iulie 1992 de catre presedintele rus Boris Eltin si presedintele Republicii Moldova Mircea Snegur. In cadrul acordului, a fost realizata incetarea focului, iar pe 29 iulie a fost desfasurata o forta comuna de mentinere a pacii in regiune.