Ministrul Justiției susține că a aflat despre amnestierea deținuților condamnați pe viață după eliberarea interlopului Alexandru Sinegur. Veronica Mihailov Moraru a declarat că atunci a solicitat explicații din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor și a inițiat recursuri împotriva deciziilor de eliberare. Totodată, aceasta a anunțat că a fost deschisă o anchetă internă la Administrația Națională a Penitenciarelor.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „În ce moment și cum ați aflat dumneavoastră despre amnestierea acestor deținuți periculoși?”

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Am fost informată de către administrație și secretarul de stat despre eliberarea primei persoane care a ajuns și în spațiul public și imediat atunci am ridicat întrebarea, ca să înțelegem care este situația și am depus recurs, atât în privința acestei persoane, cât și a celorlalte două persoane.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: ”Dumneavoastră ați fost informată în momentul în care omul a fost deja eliberat?”

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: ”Da, este vorba despre prima persoană, Alexandru Sinegur și în acel momentul s-a aflat și despre a doua persoană și respectiv am demarat imediat o analiză pe aspectul de legislație, cât și pe aspectul de activitate din interiorul administrației penitenciarului respectiv, unde se dețin deținuții. Am întreprins mai multe acțiuni urgente împreună cu acțiunile Parlamentului, a Procuraturii Generale, care au pus pe stop acest proces.”  

Totodată, ministrul justiției a declarat că instituția pe care o conduce a inițiat o anchetă internă la Administrația Penitenciarelor.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Ancheta este încă în plină desfășurare, după cum am comunicat și anterior. Sperăm că într-o săptămână sau două vor fi gata rezultatele acesteia.”

Potrivit Veronicăi Mihailov-Moraru au fost mai mulți factori care au dus la eliberarea deținuților periculoși din închisori.

Veronica MIHAILOV MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Pe deoparte amendamentele care au fost detectate și probabil că nu s-a anticipat riscurile care le-au provocat. Doi, e aplicarea defectuoasă a legii, atât de administrație, cât și instanțele judecătorești care au examinat cererile de amnistie și eliberarea înainte de termen. Și trei, o lipsă de coordonare și monitorizare a proceselor.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Cine trebuia să coordoneze și să monitorizeze?”

Veronica MIHAILOVMORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „În primul rând Administrația Națională a Penitenciarelor, dar pe de altă parte ar fi fost necesară o cât mai bună coordonare a procesului din momentul în care aceste amendamente au intrat în vigoare. Ele cumva s-au succedat.”   

Scandalul legat de legea amnistiei a pornit după ce s-a aflat că mai multe persoane, condamnate la detenție pe viață pentru infracțiuni grave, au fost eliberate din penitenciar. Deputații PAS au declarat că modificările la legea amnistiei, propuse de Olesea Stamate și aprobate de Parlament în 2022, ar fi stat la baza eliberării. Stamate a fost exclusă ulterior din partid, iar șeful Administrației Penitenciarelor a fost demis. Consiliul Superior al Magistraturii a dispus Inspecției Judiciare să verifice toate deciziile privind amnistierea persoanelor condamnate pe viață, pentru a stabili motivele care au stat la baza admiterii sau respingerii acestor demersuri.