Fostul lider al PDM, Vladmir Plahotniuc, nu se afla in cautare internationala. Potrivit Ministrului de Interne, Ana Revenco, fisa lui Plahotniuc nu este una activa, motiv prin care, autoritatile centrale au lansat demersuri directe catre autoritatile din tarile care se cunoaste sau care se presupune ca se afla. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In Profunzime. 

Publicat:30.05.2023, 00:44

Ana REVENCO, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: „Statutul acestor persoane in baza de date Interpol nu a suferit schimbari, nici macar in ultimul an. Urmeaza ca Procuratura din Moldova sa primeasca raspuns corespunzator la aceste solicitari. Este o decizie independenta a Secretariatului Interpolului de a anunta pe cineva sau nu in cautare, urmare a analizei dosarului depus, inclusiv nu doar in baza  exclusiva a informatiilor care sunt livrate, dar se analizeaza dosarul mult mai amplu si se ia in calcul prezenta in spatiul public al persoanelor vizate in dosare.”

Ieri, 29 mai, dosarul „Frada bancara” in care este vizat fostul lider al PDM, Vladmir Plahotniuc, a fost trimis in instanta de judecata. O decizie in acest sens a fost luata de Curtea de Apel, in lipsa invinuitului. 

In cadrul dosarului Frauda Bancara, fostul lider PD a fost pus sub acuzare pentru crearea si conducerea unei organizatii criminale, escrocherie si spalare de bani in proportii deosebit de mari. 

In perioada anului 2014, fostul guvernator al BNM, precum si alti doi vice-guvernatori, actionand in interesele organizatiei criminale, conduse de catre Vladimir Plahotniuc, au elaborat si implementat un plan bine determinat de sustragere in proportii deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar national.

Totodata, ce tine de alt ex-viceguvernator al BNM, urmarirea penala in privinta acestuia nu a putut fi terminata, avand in vedere aflarea la tratament peste hotarele tarii, circumstante constatate prin documentele medicale prezentate de catre avocatul sau.

Prin urmare, organizatia criminala, condusa de catre Vladimir Plahotniuc era constituita din mai multe grupuri criminale organizate, din care faceau parte grupul criminal organizat condus Veaceslav Platon, grupul criminal condus de catre Vladimir Andronachi si grupul criminal organizat condus de catre Ilan Sor. Presedintele Partidului SOR, Ilan Sor, controla prin intermediul unor persoane interpuse bancile BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Sociala” SA, Banca de Economii SA.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, guvernatorul BNM, precum si cei doi viceguvernatorii ai BNM, in calitate de persoane afiliate organizatiei criminale, au inlaturat obstacolele si au acordat instrumentele necesare realizarii sustragerilor de bani aflati la dispozitia BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Sociala” SA si Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea in organele de conducere a bancilor mentionate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Sor si prin neintervenirea in activitatea defectuoasa a acestor banci.

Aceste fapte au permis membrilor organizatiei criminale sa sustraga bani in suma echivalenta a cca 2.544.782.105,6 lei si sa integreze banii sustrasi in circuitul legal al Republicii Moldova si a altor state.

In procesul urmaririi penale, ministerul Finantelor a fost recunoscut in calitate de parte vatamata, avand in vedere suma prejudiciului de 13 583 717 000 lei, cauzata prin infractiune.

La fel, ministerul Finantelor a fost recunoscut in calitate de parte civila, avand in vedere actiunea civila inaintata in suma de 22 929 882 634, 52 lei.

Au fost puse sub sechestre bunurile ex-guvernatorului BNM, in valoare totala de 1.684.072,01 lei, si respectiv pe bunurile ex-viceguvernatorului BNM, in valoare totala de 2.480.660,3 lei.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.