Republica Moldova a semnat, la 26 septembrie, trei acorduri importante in suma totala de 100 milioane de euro cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Asociatia Internationala de Dezvoltare (IDA) in perspectiva modernizarii sistemului energetic moldovenesc si interconectarii acestuia la sistemul energetic european, comunica MOLDPRES.

Publicat:26.09.2019, 16:53

Asociatia Internationala de Dezvoltare va acorda Republicii Moldova doua finantari in suma de 47,9 milioane de euro si 13,1 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului energetic din Moldova. BERD va oferi un o finantare nerambursabila in suma de 40 milioane de euro pentru realizarea Proiectului „Interconectarea retelelor de energie electrica dintre Republica Moldova si Romania, Faza I”.

Banii vor fi utilizati pentru constructia statiei back-to-back in Vulcanesti si a unei linii de transport aeriene de 400 kV care va interconecta sudul Republicii Moldova cu Chisinaul.

„Sunt trei acorduri de finantare a unui proiect foarte important pentru reducerea dependentei energetice a Republicii Moldova si asigurarea securitatii energetice a tarii”, a declarat ministrul Finantelor, Natalia Gavrilita. Oficialul a adaugat ca acest proiect este elaborat in comun de Guvern, BERD, Banca Europeana de Investitii, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. „Este un proiect strategic pentru Republic Moldova”, a mentionat ministrul Finantelor.

Ministrul Economiei si Infrastructurii, Vadim Branzan, a apreciat proiectul de interconectare energetica cu Romania drept un proiect de importanta primordiala „care va creste competitivitatea pietei de electricitate prin constructia statiei de la Vulcanesti, care va interconecta retelele din Republica Moldova cu cele din Uniunea Europeana”.

„Este un pas inainte in conectarea sistemului energetic cu retelele din Europa si va contribui in mod extraordinar la securitatea energetica a Republicii Moldova. Ma bucur ca si UE este partener in sustinerea acestui proiect, important pentru tara si oamenii sai”, a afirmat seful Delegatiei UE la Chisinau, Peter Michalko. 

Sefa biroului BERD din Republica Moldova, Angela Sax, a subliniat ca prin semnarea acordurilor autoritatile moldovene se pot convinge de sustinerea de catre partenerii de dezvoltare a procesului de reforme in Moldova.

La randul ei, Arina Akhalkatsi, manager de tara al Bancii Mondiale in Republica Moldova, a spus ca prin semnarea celor trei acorduri se pune fundamentul unei mai mari asigurari a securitatii energetice a Moldovei. Oficialul BM a declarat ca spera ca lucrarile sa fie efectuate rapid, ca cetatenii Republicii Moldova sa poata resimti cu adevarat impactul acestui proiect, inclusiv prin tarife.

Costul total al proiectului de interconectare constituie 270 milioane de euro, care consta din doua module de conversie de configuratie back-to-back cu o capacitate totala instalata de 600 MW situata la Vulcanesti si o linie de transport al energiei electrice de 400 kV intre statiile electrice Vulcanesti si Chisinau, inclusiv extinderea statiei 400 kV din Vulcanesti si modernizarea statiei 330 kV din Chisinau. Preliminar, s-a convenit ca Banca Mondiala va finanta consolidarea interna: extinderea statiei din Vulcanesti, modernizarea statiei din Chisinau si constructia liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcanesti - Chisinau, iar constructia statiei din Vulcanesti va fi cofinantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana pentru Investitii si Uniunea Europeana.

Sursa: