Instanța a dispus reluarea cercetării judecătorești în cauza penală de învinuire a fostului viceprimar Nistor Grozavu și a omului de afaceri Alexandru Pincevschi, în dosarul parcărilor cu plată din capitală, care l-a costat funcția și pe ex-primarul Dorin Chirtoacă.  Totul, după ce acuzatorul de stat a solicitat recalificarea faptelor penale în contravenționale. Se întâmplă la 9 ani din momentul în care a fost inițiată urmărirea penală. Toți figuranții în vestitul dosar au declarat, la diferite etape, că acesta ar fi fost unul fabricat la indicația fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, scrie Anticorupție.

În proces, acuzatorul a menționat că „acțiunile inculpatului cad sub incidența ilicitului contravențional, și anume întrunesc elementele contravenției prevăzute de art.313 Cod Contravențional - săvârșirea unei acțiuni care depășește în mod vădit limitele drepturilor şi atribuțiilor acordate prin lege şi care contravine intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii, respectiv cauza penală de învinuire a lui Nistor Grozavu urmează a fi încetată pe motiv că fapta inculpatului constituie o contravenție prevăzută de art.313 Cod Contravențional, fapt constatat atât din materialele cauzei, probele cercetate în instanța de judecată, precum și hotărârea judecătorească pe cauza civilă de anulare a contractului semnat de Nistor Grozavu”.

Instanța a decis, totuși, reluarea cercetării, așa cum avocații celor doi au pledat pentru achitarea acuzaților. 

„Conform art.30 alin.(2) Cod Contravențional, termenul general de prescripție a răspunderii contravenționale este de un an. Contravenția a fost comisă în perioada anului 2015, iar până la momentul actual s-a depășit cu mult termenul de prescripție de tragere la răspundere contravențională, motiv din care procesul contravențional în privința lui Nistor Grozavu, urmează a fi încetat în legătură cu expirarea termenului de prescripție. În ședința de judecată, apărătorii inculpaților, Vizdoga Ion și Mărgineanu Iurie au pledat în dezbaterile judiciare pentru achitarea inculpaților. Cu referire la poziția acuzatorului de stat în dezbaterile judiciare prin care solicită recalificarea faptelor infracționale în prevederile art. 335 Cod contravențional și respectiv, art.313 Cod contravențional, au invocat că o atare acuzare nu a fost înaintată anterior, astfel că inculpații nu au avut posibilitate să vină cu o poziție de apărare”, se arată în decizie.

Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în 2017, în dosarul ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală. Ulterior, a stat în arest la domiciliu. Omul de afaceri Alexandr Pincevschi, a fost și el arestat. 

CNA declara că, în iulie 2015, Direcţia transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei mun. Chişinău a anunțat inițierea licitației privind organizarea și gestionarea parcărilor cu plată în Capitală. Datele anchetei arătau că cerințele obligatorii ar fi fost înăsprite nemotivat prin adăugarea ca exigenţă faţă de ofertanţi demonstrarea efectuării a minimum şase milioane de tranzacţii de parcare în ultimii trei ani, precum şi dovada prestării serviciilor de parcare auto cu plată prin intermediul tehnologiilor de plată electronice în nu mai puţin de cinci oraşe în ultimii doi ani. Deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de 16 companii, doar două au depus ofertele pentru participare - nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi rezidenta Sizif-L SRL, ultima fiind descalificată din motiv că nu ar fi prezentat toate actele.

După ce viceprimarul mun. Chişinău a semnat contractul între Primăria Chişinău şi compania câştigătoare, CNA şi procurorii au iniţiat o urmărire penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către factori de decizie ai Primăriei şi abuzului în serviciu comis de către reprezentanţi ai unor agenţi economici. Dosarul a fost deschis în legătură cu existenţa unor bănuieli rezonabile că viceprimarul ar fi semnat contractul fără aprobarea acestuia de către Consiliul Municipal Chişinău. Asta chiar dacă Legea cu privire la parteneriatul public privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, sunt negociate clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul este transmis spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.