Economista Natalia Gavrilita are cele mai mari sanse sa ocupe fotoliul de premier al Republicii Moldova, dupa ce PAS si-a asigurat o majoritate confortabila in viitoarea configuratie a Parlamentului de la Chisinau, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate PAS.

Publicat:14.07.2021, 16:46

Structura actualului cabinet de ministri va urma, in linii mari, pe cea a Guvernul Nataliei Gavrilita prezentat anterior, in luna februarie a acestui an, atunci cand acesta nu a primit votul de investitura din partea parlamentarilor binomului Igor Dodon – Ilan Sor.

Asadar, mari modificari nu vor fi si se va merge pe numele viitorilor ministri prezentanti atunci, potrivit surselor citate.

Nominalizarile Nataliei Gavrilita au fost atunci dupa cum urmeaza:

Vicepremier pe probleme de reintegrare cu regiunea transnistreana: Viorel Cibotaru, fost ministru al Apararii si expert pe probleme de securitate.

Deputatii PAS Sergiu Litvinenco si Mihail Papsoi erau propusi pentru portofoliile Justitiei si Externelor.

Anterior, la inceputul acestui an, secretarul general al Administratiei Prezidentiale, Andrei Spanu, fusese nominalizat pentru functia de ministru al Economiei si Infrastructurii.

Rozalina Albu a fost propusa la Ministerul Finantelor, iar Ion Luca, un antreprenor din domeniul viticol, fusese propus la Agricultura.

La Ministerul Sanatatii ar putea sa revina experta OMS, Ala Nemerenco, actualmente consilier prezidential.

Ministerul de Interne ar putea fi condus in premiera de catre Ala Revenco, actualul consilier pe probleme de securitate al Maiei Sandu.

Ministerul Apararii ar putea fi preluat de catre Anatolie Nosatii, care pana anul trecut a fost sef de directie in cadrul Statului Major al Armatei Nationale. La Ministerului Educatiei, Culturii si Cercetarii ar putea veni, Anatolie Topala, care in prezent este secretarul general al acestui minister.

Cine este Natalia Gavrilita

Natalia Gavrilita este o economista care a mai condus Ministerul Finantelor pentru o scurta perioada, intre 8 iunie si 14 noiembrie 2019, in timpul guvernarii Maiei Sandu in alianta cu Partidul Socialistilor. Aceasta alianta a fost vazuta atunci ca o solutie de compromis pentru curatarea institutiilor statului de influenta oligarhului acum fugar Vlad Plahotniuc, cel care a condus cu mana de fier pentru cativa ani Republica Moldova.

In varsta de 43 de ani, Natalia Gavrilita a fost directoarea generala a Fondului Global pentru Inovare (GIF) cu sediul la Londra, Marea Britanie. Anterior a mai lucrat pe domeniul consultantei in dezvoltare la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie, unde s-a ocupat de proiecte de guvernare si evaluare in Tadjikistan, Indonezia, Nigeria si Teritoriile Palestiniene Ocupate.

In Moldova, ea a mai lucrat ca secretar de stat in Ministerul Educatiei 2013-2015 si in domeniul reformei administratiei publice, al planificarii strategice si al coordonarii donatorilor si este din 2017 membra a PAS.

Natalia Gavrilita a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova si are un master in politici publice la „Harvard Kennedy School”.

Sursa: