Alianța Nord-Atlantică colaborează tot mai strâns cu autoritățile de la Chișinău pentru a consolida reziliența Republicii Moldova în fața provocărilor de securitate, inclusiv a tentativelor de influență străină. Declarația a fost făcută de Michaela Guerard Šimák, șefa Biroului de legătură NATO la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă ce a urmat summitului NATO organizat săptămâna trecută la Haga.
„În acest sens sunt mai multe inițiative cu privire la securitatea cibernetică, protejarea infrastructurii critice și consolidarea rezilienței sociale”, a subliniat Šimák, subliniind importanța întăririi capacității instituțiilor statului de a rezista presiunilor externe.
Totodată, oficialul NATO a remarcat sprijinul tot mai accentuat al statelor membre ale Alianței, în special pentru ca Moldova să facă față amenințărilor hibride în creștere din partea Federației Ruse.
Un punct cheie în cooperarea bilaterală îl reprezintă programul de dezvoltare profesională în serviciul public, lansat recent împreună cu autoritățile de la Chișinău. Programul reunește funcționari publici pentru a identifica soluții în fața crizelor, presiunilor sau imixtiunilor în alegeri, inclusiv în contextul scrutinului parlamentar din 28 septembrie 2025.
De asemenea, NATO își exprimă angajamentul de a dezvolta dialogul politic cu Republica Moldova, respectând statutul constituțional de neutralitate al țării. Totodată, vor fi continuate proiectele care vizează pregătirea civilă, modernizarea instituțiilor și sprijinirea parcursului european al Chișinăului.
În final, Michaela Guerard Šimák a evidențiat și rolul activ al Republicii Moldova în securitatea regională, menționând participarea țării la misiunea internațională KFOR în Kosovo, ca exemplu de angajament în promovarea păcii și stabilității.